ΟΛΠ και Ελληνικό στο επίκεντρο επαφών του ΤΑΙΠΕΔ

ΟΛΠ και Ελληνικό στο επίκεντρο επαφών του ΤΑΙΠΕΔ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν τα ραντεβού της νέας διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου που γίνονται στο πλαίσιο επανεκκίνησης του διαγωνισμού για την ΟΛΠ Α.Ε. αλλά και των επαφών που σχετίζονται με την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού που έχει κατοχυρωθεί σε σχήμα υπό τη Lamda Development.

Πραγματοποιήθηκε έτσι ραντεβού του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μόραλη κατά το οποίο συζητήθηκε η πορεία της διαδικασίας για τον ΟΛΠ και συμφωνήθηκε μάλιστα να γίνει και νέα η συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, χθες, εργαζόμενοι του ΟΛΠ διέκοψαν την ομιλία του αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα όταν εισέβαλαν στον χώρο όπου διεξαγόταν η ομιλία και ύψωσαν μπροστά του πανό κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Ο κ. Δρίτσας, εκείνη την ώρα, μιλούσε για το «μέλλον του λιμανιού» σε εκπροσώπους των λιμένων της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου ESPO 2015.

Το λιμάνι του Πειραιά είχε ως επίκεντρο και η συζήτηση που έγινε μεταξύ Σ. Πιτσιόρλα και πρόεδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλη Σακέλλη. Το management του ΤΑΙΠΕΔ σε αμφότερες τις συναντήσεις ζήτησε τη γνώμη των φορέων και τους ενημέρωσε για το μοντέλο αξιοποίησης που αποφασίστηκε και προχωρά το οποίο προβλέπει τη διάθεση ποσοστού 51% της ΟΛΠ Α.Ε. σε διαγωνισμό με χρονοδιάγραμμα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Επειδή όμως στο μεσοδιάστημα θα γίνει και η διαμόρφωση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ με το ελληνικό Δημόσιο (master concession) γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν με αυτή κατά το δυνατόν όλοι οι προβληματισμοί των εμπλεκόμενων φορέων.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός μιας άλλης συνάντησης που έλαβε χώρα τις προηγούμενες ήμερες. Αυτή του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ με τον δήμαρχο του Ελληνικού. Να σημειωθεί πως η Lamda Development, που έχει ανακηρυχτεί προτιμητέος επενδύτης για το Ελληνικό, έχει πραγματοποιήσει τις τελευταίες λίγες εβδομάδες τις πρώτες συναντήσεις με το νέο management και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ κατόπιν πρωτοβουλίας του τελευταίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξευρεθεί κοινώς αποδεκτό μοντέλο αξιοποίησης του Ελληνικού.

Υπενθυμίζεται πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει υπογράψει με τη Lamda σύμβαση παραχώρησης που συνοδεύτηκε από την καταβολή εγγυητικής επιστολής ύψους 30 εκατ. ευρώ και έχει ξεκινήσει η διετής περίοδος εντός της οποίας θα πρέπει να πληρωθούν οι αναβλητικές αιρέσεις και το Δημόσιο να έχει ολοκληρώσει βήματα όπως έκδοση προεδρικού διατάγματος και υπουργικών αποφάσεων του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), ενώ προβλέπεται πως θα πρέπει να έχει προχωρήσει και διενέργεια ανεξάρτητου δημόσιου διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο. Στο σχήμα της Lamda Development συμμετέχουν και η Global Investment Group, η οποία απαρτίζεται από την Al Maabar από το Abu Dhabi, τον κινεζικό όμιλο Fosun Group και άλλα ευρωπαϊκά funds, ενώ η Blackstone ελέγχει άνω του 10% της Lamda.

Σε ό,τι αφορά την εκχώρηση των γηπέδων στην περιοχή του ΣΕΦ, που τελούν υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ, στον δήμο Πειραιά για χρήση από την ομάδα του Εθνικού, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή «κλείδωσε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή