Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• Η σύλληψη της φοροδιαφυγής θα συντελείται πλέον κυρίως με την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι μόνο.

• Από την 01.01.2017 η ισχύουσα Οδηγία της Ε.Ε. για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας (2011/16/ΕΕ) επεκτείνεται στους παρακάτω τομείς: υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών (φυσικών ή νομικών προσώπων ή οντοτήτων, καταπιστευμάτων ή ιδρυμάτων), τα ακαθάριστα έσοδα από μερίσματα ή τόκους, τα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου του άλλου κράτους-μέλους. Η επέκταση της εν λόγω Οδηγίας τίθεται σε ισχύ για τα φορολογικά έτη που ξεκινούν από το 2016 και μετά, για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (εκτός της Αυστρίας).

• Για τους τραπεζικούς λογαριασμούς τα στοιχεία που θα πρέπει να αποστέλλονται, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας Οδηγίας (2011/16/ΕΕ), είναι μεταξύ άλλων το όνομα, η διεύθυνση, ο ΑΦΜ και o τόπος γέννησης (σε περίπτωση φυσικού προσώπου) του δικαιούχου του λογαριασμού, το υπόλοιπο ή η αξία του λογαριασμού στο τέλος του ημερολογιακού έτους ή στο κλείσιμο του λογαριασμού εάν ο λογαριασμός είχε κλείσει μέσα στο έτος.

• Ηδη από την 01.01.2015 και για τα φορολογικά έτη από το 2014 και μετά, η Οδηγία για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας (2011/16/ΕΕ) υποχρεώνει κάθε χώρα της Ε.Ε. να αποστέλλει μία φορά

τον χρόνο στις φορολογικές Αρχές των άλλων κρατών-μελών στοιχεία για τους φορολογούμενούς της αναφορικά με το εισόδημα από απασχόληση, αμοιβές διευθυντών, προϊόντα ασφάλειας ζωής, συντάξεις, ακίνητη περιουσία και εισόδημα από ακίνητη περιουσία.

• Η Οδηγία της Ε.Ε. (savings directive) για τη φορολόγηση των τόκων εισοδημάτων από αποταμιεύσεις (2003/48/ΕΕ), που είναι ήδη σε ισχύ από το 2005, τροποποιείται (Οδηγία 2014/48/ΕΕ). Οι εν λόγω αλλαγές τις οποίες τα κράτη-μέλη πρέπει να έχουν ενσωματώσει στην εσωτερική τους νομοθεσία έως την 01.01.2016 έχουν στόχο να αποτρέπουν τη δυνατότητα χρήσης παρένθετης νομικής οντότητας (ίδρυμα) ή μόρφωμα (καταπίστευμα) εντός της Ε.Ε. για την παράκαμψη της Οδηγίας. Επιπλέον, επεκτείνεται η εφαρμογή της Οδηγίας προκειμένου να συμπεριλάβει τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά εισπρακτέων οφειλών (π.χ. οφέλη από συμβάσεις ασφάλισης ζωής) αλλά δεν έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοια από νομικής άποψης. Η savings directive φαίνεται να υπερκαλύπτεται από την Οδηγία για τη διοικητική συνεργασία σε φορολογικά θέματα και ως εκ τούτου ενδέχεται να αδρανήσει και/ή να αντικατασταθεί η εφαρμογή της.

• Παραμένουν σε ισχύ οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί (και ισχύουν) μεταξύ της Ε.Ε. και χωρών που -σύμφωνα με την εσωτερική τους νομοθεσία- έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς όπως το Μονακό, το Λιχτενστάιν ή μη συνεργάσιμες χώρες όπως για παράδειγμα η Ανδόρα.

• Η Ελβετία διαπραγματεύεται με την Ε.Ε. την υπογραφή μιας νέας σύμβασης η οποία θα εισαγάγει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Ε.Ε. και Ελβετίας, για πληροφορίες που αφορούν το φορολογικό έτος 2017. Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αφορά τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα (με βάση τη φορολογική κατοικία του πραγματικού δικαιούχου των μετοχών του νομικού προσώπου), συμπεριλαμβανομένων των Trusts & Foundations, και επίσης κάθε μορφή επενδυτικού εισοδήματος (τόκοι, μερίσματα κ.λπ.), έσοδα από πωλήσεις (sale proceeds) και κινήσεις λογαριασμών (account balances).

• Τον Σεπτέμβριο του 2017 θα γίνει η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο της Σύμβασης για την Αυτόματη Ανταλλαγή Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών για φορολογικά θέματα του ΟΟΣΑ, για περίπου 40 από τις χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) που έχουν υπογράψει την εν λόγω σύμβαση. Η εν λόγω σύμβαση αφορά τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα ή οντότητες και οι πληροφορίες που θα αποστέλλονται μία φορά τον χρόνο αφορούν σε γενικές γραμμές υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών, μερίσματα, τόκους και έσοδα από χρηματοοικονομικές πωλήσεις.

Πηγή: Grant Thornton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή