Αλλαγές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας

Αλλαγές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), την κατάργηση καταβολής παραβόλου από τον εξεταζόμενο στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές, αλλά και τη διεύρυνση του καταλόγου των μη αναστρέψιμων παθήσεων, προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Οι νέες ρυθμίσεις διορθώνουν δυσλειτουργίες και ελλείψεις που «στοίχισαν» στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), καθώς οδήγησαν την πλειονότητά τους σε σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέσα από τις παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια στον έλεγχο και στην πιστοποίηση της αναπηρίας, οι αναπηρικές συντάξεις περιορίστηκαν κατά τουλάχιστον 40%, με το Δημόσιο να εξοικονομεί ετησίως περί τα 800 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των διατάξεων του υπό εξέταση νομοσχεδίου περιλαμβάνονται επίσης:

• Συγκρότηση της επιτροπής του άρθρου 7 του νόμου 3863/2010 προκειμένου να επανεξετάσει τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Αναπηρίας, λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος. Η ίδια επιτροπή θα προωθήσει με ταχύτατους ρυθμούς διορθώσεις και θα εμπλουτίσει τη λίστα με τις 43 μη αναστρέψιμες παθήσεις.

• Κατάργηση του παραβόλου των 46,14 ευρώ που πληρώνουν τα άτομα με αναπηρία σε περίπτωση ενστάσεων και προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή.

• Αρση της αναστολής καταβολής εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας – τετραπληγίας όταν ο δικαιούχος νοσηλεύεται.

• Βελτίωση της διαδικασίας πρόσληψης γιατρών στο ειδικό σώμα υγειονομικών επιτροπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή