Νέες οφειλές 4,2 δισ. δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους

Νέες οφειλές 4,2 δισ. δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παράταση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά ένα μήνα, και συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Ιουνίου (λήγει σήμερα 26 Μαΐου), προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης των οφειλετών του Δημοσίου. Την ίδια στιγμή όμως και σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων, οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, δημιουργώντας στο πρώτο τετράμηνο του έτους μία νέα δεξαμενή οφειλών, που ανέρχονται στα 4,2 δισ. ευρώ και συνολικά ξεπερνούν (παλαιά και νέα χρέη) τα 77 δισ. ευρώ.

Τα περισσότερα από τα παλαιά χρέη θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, δεδομένου ότι αυτά τα χρωστούν πτωχευμένες επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ:

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις οφείλουν:

1. Το παλαιό χρέος, δηλαδή αυτό που έχει δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους και ανέρχεται στα 72,9 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων:

• ΔΕΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις οφείλουν 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

• Πτωχευμένες επιχειρήσεις χρωστούν 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

• Φυσικά πρόσωπα οφείλουν προς την εφορία 55,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

• Πλαστά ΑΦΜ χρωστούν 160 εκατομμύρια ευρώ.

2. Νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους. Αυτές ανέρχονται στα 4,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι νέες οφειλές αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Περισσότεροι από 600.000 οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ το ποσό που έχει εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ.

Εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος από τους φορολογούμενους και τους διάφορους επαγγελματικούς φορείς, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει να παρατείνει την ημερομηνία για υπαγωγή στη ρύθμιση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, κάτι που άλλωστε προβλέπει και η νομοθεσία, εφόσον βέβαια κρίνει ο αρμόδιος υπουργός ότι είναι επιβεβλημένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή