Υψηλά παραμένουν τα ποσοστά διαφθοράς στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της EY

Υψηλά παραμένουν τα ποσοστά διαφθοράς στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της EY

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία ερευνών για τη διαφθορά και τις ανήθικες πρακτικές στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Παρόλο που τα ποσοστά και η αντίληψη για αντιδεοντολογικές/παράνομες πρακτικές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, εντούτοις εμφανίζουν υποχώρηση, σύμφωνα με έρευνα της EY. H τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε, βρήκε στην Ελλάδα περίπου το 69% των στελεχών των επιχειρήσεων να παραδέχονται ότι έχουν γίνει μυσταγωγοί εκτεταμένων πρακτικών επιχειρηματικής διαφθοράς. Πέρυσι το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 84%.

Η Ελλάδα βρίσκεται πιο ψηλά από τον μέσο όρο τόσο της Ενωμένης Ευρώπης (Ε.Ε.), όσο και των περιοχών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΜAΑ) που είχε αντικείμενο η μελέτη της EY. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. Την τελευταία θέση κατέχει η Κροατία (92%), ακολουθεί η Σλοβενία (87%) και η Πορτογαλία (85%) και στη συνέχεια η Ελλάδα με την Ισπανία που ισοβαθμούν (69%).

Το δεύτερο ενθαρρυντικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα της EY αφορά τις προσπάθειες και τη δέσμευση του ανώτερου μάνατζμεντ της επιχείρησης για την καταπολέμηση αθέμιτων πρακτικών (διαφθοράς/χρηματισμού). Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν, το 54% των ερωτηθέντων στις ελληνικές επιχειρήσεις βλέπει μια συστηματική προσπάθεια κατά της διαφθοράς και του χρηματισμού. Ο μέσος όρος στην περιοχή της ΕΜAΑ είναι 50%, ενώ πολύ υψηλά έχουν καταταγεί τόσο αναπτυσσόμενες (π.χ. Κένυα, Νιγηρία κ.ά.) όσο και ανεπτυγμένες χώρες (Ελβετία, Νορβηγία κ.λπ.).

Από την άλλη πλευρά, αρνητικό στοιχείο για την Ελλάδα παραμένει ότι μόνον το 15% (20% διεθνώς) των επιχειρήσεων φάνηκε να πιστεύει ότι οι πολιτικές πρόληψης περιπτώσεων δωροδοκίας και διαφθοράς τις καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές. Αντίστροφα, τα ποσοστά των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα και οι οποίοι πιστεύουν ότι η δωροδοκία με τη μορφή δώρων, μετρητών ή διασκέδασης μπορεί να δικαιολογηθεί ως μέσο επιβίωσης της εταιρείας, είναι αισθητά υψηλότερα από τον μέσο όρο διεθνώς.

«Υπάρχουν στοιχεία στην έρευνα τα οποία οφείλουν να μας προβληματίσουν. Υπάρχουν, όμως, και πολλά ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ιδίως σχετικά με τη δέσμευση των διοικήσεων των επιχειρήσεων για την πάταξη τέτοιων φαινομένων και τις πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί την τελευταία διετία, όπως κώδικες δεοντολογίας και πολιτικές πρόληψης», σχολίασε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδας, Παναγιώτης Παπάζογλου. Η ετήσια έρευνα της ΕΥ για τα φαινόμενα απάτης «Εταιρική απάτη και διαφθορά – η εύκολη επιλογή για την ανάπτυξη; (Fraud and corruption – the easy option for growth? )» διεξήχθη την περίοδο Δεκέμβριος 2014 – Ιανουάριος 2015. Περιέλαβε δείγμα 3.800 επιχειρήσεων από 38 χώρες, εκ των οποίων 100 βρίσκονται στην Ελλάδα. Υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή