Ερχεται απόφαση – βόμβα για την εισφορά αλληλεγγύης

Ερχεται απόφαση – βόμβα για την εισφορά αλληλεγγύης

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα φαίνεται να κλείνει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ωστόσο εν αντιθέσει με τα όσα δήλωσε δημοσίως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, η σχετική απόφαση δεν έχει εκδοθεί, καθώς εκκρεμούν ακόμη διασκέψεις επί του θέματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί του παρόντος η πλειοψηφία που έχει σχηματιστεί, και η οποία μπορεί να ανατραπεί στις επόμενες διασκέψεις, κρίνει ότι η απόφαση υπέρ της αντισυνταγματικότητας, εφόσον ληφθεί, δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και ως εκ τούτου δεν θα δημιουργηθεί κενό στον προϋπολογισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάλογη κρίση, μη αναδρομικότητας, άγεται και η Ολομέλεια του ΣτΕ, η πλειοψηφία του οποίου τείνει υπέρ της αντισυνταγματικότητας των μειώσεων που έγιναν στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.

Στην υπόθεση της εισφοράς αλληλεγγύης, η όποια απόφαση εκδοθεί θα αφορά στους συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι, εφόσον το μέτρο κριθεί αντισυνταγματικό, εφεξής δεν θα καταβάλλουν την εισφορά. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν θα αφορά τους εν ενεργεία δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους καθώς και τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διασκέψεις που έχουν γίνει έως τώρα, η άποψη περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου άπτεται του τρόπου υπολογισμού παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και της αιτιολογίας βάσει της οποίας επιβλήθηκε.

Πάντως, εάν τελικώς κριθεί αντισυνταγματικό το μέτρο, η απόφαση θα είναι σημαντική και για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για τους εν ενεργεία απασχολούμενους, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα προσφύγουν στο ΣτΕ αλλά και στον Αρειο Πάγο. Τα δύο ανώτατα δικαστήρια θα κληθούν να αποφανθούν χωρίς να είναι δεσμευτική η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στο Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν προσφύγει συνταξιούχοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί και ένστολοι όλων των Σωμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο ένας αντιπρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου ζητεί την επιστροφή του ποσού των 22.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους από την ημέρα κατάθεσης της αγωγής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή