Παράταση έως τις 26 Ιουνίου στη ρύθμιση για χρέη στην εφορία

Παράταση έως τις 26 Ιουνίου στη ρύθμιση για χρέη στην εφορία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων μέχρι τις 26 Ιουνίου παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να παρατείνει τις προθεσμίες ένταξης στη σχετική ρύθμιση (κανονικά έληγε χθες) έπειτα από κύμα αιτημάτων και παραστάσεις φορέων, μεταξύ των οποίων και των ενώσεων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και εμπόρων, της ΓΣΕΒΕ και της ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, με ημερομηνία ενημέρωσης από τις τράπεζες την περασμένη Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, 505.000 φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ρύθμισαν χρέη συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Στις 38 ημέρες διάρκειας της ρύθμισης μέχρι σήμερα, ωστόσο, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ξεπέρασαν τις 700.000 και αφορούν ρύθμιση χρεών άνω των 5 δισ. ευρώ. «Αν κι ένας αριθμός απ’ αυτές τις αιτήσεις τελικά δεν θα «κλείσει», είναι ολοφάνερο ότι η ανταπόκριση στη ρύθμιση του Ν.4321/2015 έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή των δόσεων διενεργείται στους φορείς είσπραξης (τράπεζες, ΕΛΤΑ) με τη χρήση μοναδικού κωδικού πληρωμής (Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής – Τ.Ρ.Ο.) ή στην κατά περίπτωση υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης. Η πρώτη δόση της ρύθμισης είναι καταβλητέα μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση και τη χορήγηση μοναδικού κωδικού πληρωμής, οι δε επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η καταβολή των δόσεων της ρύθμισης δύναται να πραγματοποιείται μέσω εντολής αυτόματης χρέωσης λογαριασμού με την υποβολή σχετικής αίτησης του οφειλέτη σε φορέα είσπραξης. Σημειώνεται ότι ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων της ρύθμισης μετά την καταβολή της πρώτης δόσης.

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές ως εξής:

α) Υποχρεωτικά: Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων έως και την 1η Μαρτίου 2015 οφειλών, οι οποίες κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία αυτής και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης.

β) Κατόπιν επιλογής του οφειλέτη: Ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015 οφειλές, οι οποίες κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν βεβαιωθεί

και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία της φορολογικής διοίκησης και τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου ή έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης, η οποία είναι σε ισχύ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή