Νέο κύμα εκροών λόγω αβεβαιότητας και σεναρίων για capital control

Νέο κύμα εκροών λόγω αβεβαιότητας και σεναρίων για capital control

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, την κατάσταση ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών και την ανανέωση του ορίου χρήσης του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA). Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες, και ειδικά χθες, καταγράφεται σημαντική αύξηση των εκροών εξαιτίας της αναστάτωσης που δημιουργούν δηλώσεις για την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών ενόψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος αλλά και από τη χθεσινή αναφορά του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή φόρου στις αναλήψεις μετρητών μέσω ATM, κάτι που αργότερα διαψεύστηκε. Παράλληλα, όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, διάχυτη είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο «ρήξης», που θα μπορούσε να προκαλέσει μια μη πληρωμή των υποχρεώσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, οι εκροές καταθέσεων χθες προσέγγισαν τα 300 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 100 εκατ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες. Σημειώνουν ότι το ύψος των εκροών είναι μεν υψηλό (δεδομένης μάλιστα της αιμορραγίας που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες), ωστόσο παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα, ενώ υπογραμμίζουν την ψυχραιμία των πολιτών δεδομένων όσων ακούγονται και υποστηρίζονται συχνά από αξιωματούχους.

Σήμερα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΕΚΤ και για άλλη μια εβδομάδα αναμένεται η ανανέωση του ELA καθώς και νέα μικρή αύξηση του ορίου που τώρα διαμορφώνεται στα 80,2 δισ. ευρώ. Αν και έχουν ενταθεί οι πιέσεις από μέλη της ΕΚΤ για σκλήρυνση της στάσης έναντι της χώρας μας, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η ΕΚΤ θα αποφύγει να λάβει αποφάσεις που θα πυροδοτήσουν άμεσες εξελίξεις. Ετσι, το πιθανότερο είναι να μην αποφασιστεί ούτε αυτή την εβδομάδα η αύξηση της απομείωσης («κουρέματος») στις εγγυήσεις που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας μέσω ELA, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη διακοπή της πρόσβασής τους στη ρευστότητα του ευρωσυστήματος. Οσο η χώρα βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εταίρους για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές, δεν φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών.

Οπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η Κεντρική Τράπεζα διασφαλίζει την πρόσβαση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων σε ρευστότητα όσο παραμένουν φερέγγυες και διαθέτουν αποδεκτές εγγυήσεις. Ωστόσο αν την επόμενη εβδομάδα δεν καταβληθεί η δόση προς το ΔΝΤ και απομακρυνθεί το ενδεχόμενο συμφωνίας, τότε θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές περιπλοκές με άμεσες επιπτώσεις, αν και όπως έχουμε δει στο παρελθόν η ΕΚΤ έχει μεγάλη ευελιξία στο πώς θα ερμηνεύσει και πώς θα αντιδράσει στα γεγονότα.

Σημειώνεται ότι η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ είναι απόλυτη και η ομαλή λειτουργία τους βρίσκεται στα χέρια και μόνον της ΕΚΤ. Από τις αρχές του έτους οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή