Προκρίνεται σενάριο για μικρές μειώσεις στα εφάπαξ

Προκρίνεται σενάριο για μικρές μειώσεις στα εφάπαξ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρές μειώσεις που δεν θα ξεπερνούν το 3%-5% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει το πιθανότερο από τα σενάρια που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η πληρωμή των παροχών σε περίπου 60.000 συνταξιούχους εν αναμονή.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Στρατούλης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, η οποία του ζήτησε μεταξύ άλλων έναρξη καταβολής των εφάπαξ, λύση για τη βιωσιμότητα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, εντός του επομένου διαστήματος θα καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, καθώς και ο μαθηματικός τύπος, βάσει των οποίων, το εφάπαξ θα μειωνόταν από 30% έως και 80%. Βασική επιδίωξη του υπουργείου είναι ο νέος μαθηματικός τύπος να οδηγεί σε εφάπαξ αντίστοιχα με αυτά που δίνονται σε όσους κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 31/8/2013, δηλαδή πριν εφαρμοστεί ο υπό κατάργηση μαθηματικός τύπος.

Ο νέος τύπος που φαίνεται πως προκρίνεται, μεταξύ των πολλών και διαφορετικών σεναρίων που επεξεργάστηκε η επιτροπή που έχει δημιουργηθεί υπό τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιά, οδηγεί σε περιορισμένες περικοπές που δεν ξεπερνούν το 5%.

Παράλληλα, εξετάζεται η πιθανότητα να «σπάσει» η καταβολή του εφάπαξ σε δύο ή τρεις δόσεις, προκειμένου να πληρωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι.

Ελλείψει του νέου τύπου αλλά και της μη κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, τα ταμεία πρόνοιας έχουν κηρύξει παύση πληρωμών, μη καταβάλλοντας εφάπαξ.

Ειδικά το ΤΠΔΥ, έχει βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια, με τα μηνιαία έσοδά του από εισφορές να αρκούν για περίπου 900 βοηθήματα. Ωστόσο, σχεδόν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι είναι στην αναμονή για το εφάπαξ και αν δεν δοθεί οικονομική ενίσχυση, ελλοχεύει ο κίνδυνος εκτίναξης του χρόνου απονομής στα δύο χρόνια.

Πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζει και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το οποίο κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση. Μετά τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με την ΑΔΕΔΥ, ξεκαθαρίστηκε ότι το ΜΤΠΥ θα στηριχθεί άμεσα από τον μικρό κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, βάσει και της τροπολογίας που ψηφίστηκε, ενώ αν χρειαστεί, θα υπάρξει μέριμνα και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή