Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• Υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης τα κέρδη που διανέμουν οι επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία (εσόδων – εξόδων), τα οποία, αν και απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος, θα πρέπει να δηλωθούν στους σχετικούς κωδικούς (431, 432) της δήλωσης φόρου εισοδήματος.

• Εμφανίζονται πλέον αυτόματα στη δήλωση φόρου εισοδήματος τα ποσά που διατέθηκαν για την εξόφληση δανείων (όπως οι τόκοι καταθέσεων), βάσει των στοιχείων που αποστέλλουν οι τράπεζες.

• Τα ποσά που καταβάλλονται  για την αγορά, σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων ή την αγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς, θεωρούνται δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και θα δηλώνονται στους κωδικούς 743 και 744 της δήλωσης φόρου εισοδήματος.

• Οι ζημίες της ατομικής επιχείρησης (της χρήσης και οι μεταφερόμενες) χάνονται όταν ο επιτηδευματίας φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων (εφόσον δηλαδή τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματα είναι λιγότερα από τα τεκμαρτά), εκτός και αν ο φορολογούμενος δικαιολογήσει τη διαφορά τεκμηρίων επικαλούμενος ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών.

• Αποποινικοποιείται η μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο για συνολικά ποσά (συμπεριλαμβανομένων τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων) μικρότερα των € 50.000, από € 5.000 που ίσχυε μέχρι τώρα. Οσες υποθέσεις εκκρεμούν στα ποινικά δικαστήρια δεν δικάζονται, ενώ και οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί δεν εκτελούνται ή διακόπτεται η εκτέλεσή τους.

• Παύει να θεωρείται συνεχές το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και συνεπώς υποκείμενο στην αυτόφωρη διαδικασία για χρονικό διάστημα 24 μηνών. Με την έως τώρα ισχύουσα νομοθεσία, αν κάποιος δεν κατέβαλλε τα χρέη του προς το Δημόσιο κινδύνευε να δικαστεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου για 24 μήνες μετά την καταλυτική ημερομηνία καταβολής των οφειλών αυτών. Αυτό γιατί ως χρόνος τέλεσης του αδικήματος οριζόταν το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των 4 μηνών από την ημερομηνία καταβολής μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής (ήτοι της πενταετίας). Με τις νέες διατάξεις το αδίκημα μετατρέπεται και πάλι σε στιγμιαίο και χρόνος τέλεσης αυτού είναι η παρέλευση των 4 μηνών από την ημερομηνία καταβολής των οφειλών. Από αυτήν την ημερομηνία ξεκινάει και η διάρκεια παραγραφής του.

• Δεν απαιτείται η παραίτηση από το δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ή ένδικου βοηθήματος ή μέσου στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια ή το Συμβούλιο της Επικρατείας, για την υπαγωγή φορολογικής οφειλής στη ρύθμιση των 100 δόσεων όταν αυτή τελεί σε αναστολή ή αφορά σε υποχρεώσεις ετών, περιόδων και υποθέσεων μέχρι και τις 31.12.2014 και έχει καταχωρισθεί στο Βιβλίο Εισπρακτέων Εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής.

• Δεν είναι σίγουρο εάν η υπαγωγή μιας φορολογικής οφειλής στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχει επίδραση στην ποινική διαδικασία για το αδίκημα της φοροδιαφυγής με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τη νομολογία των ποινικών δικαστηρίων, η υπαγωγή σε ρύθμιση δεν εξομοιώνεται με διοικητικό συμβιβασμό ή διοικητική περαίωση της διαφοράς.

• Μετά την 1η.1.2014 δεν υπάρχει η δυνατότητα διοικητικού συμβιβασμού για φορολογικές υποθέσεις, με εξαίρεση τα πρόστιμα του ΚΒΣ για τον διοικητικό συμβιβασμό των οποίων υπάρχει ρητή πρόβλεψη στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

• Η πρόσφατη παράταση που δόθηκε στη ρύθμιση των 100 δόσεων με την Πολ. 1110/2015 αφορά μόνο στις βεβαιωμένες οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015 και όχι όσες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την ημερομηνία αυτή, ακόμη και εάν έχουν καταχωρισθεί στα Βιβλία Εισπρακτέων Εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την 26η Ιουνίου 2015, τελευταία ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση.

• Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και επενδύσεων και φορολογικής συμμόρφωσης που αφορά σε αδήλωτα κεφάλαια και επενδύσεις που είναι στην αλλοδαπή μέχρι την 30ή Απριλίου 2015 και για τα οποία προβλέπεται αυτοτελής φορολόγηση με ποσοστό 15%.

• Το ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για κάθε προσαύξηση περιουσίας που αποκτήθηκε μέχρι τις 31.12.2014 καταβάλλοντας φόρο με συντελεστή αυτοτελούς φορολόγησης 30% χωρίς την επιβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου.

Πηγή: Grant Thornton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή