Στουρνάρας: Ουδείς έχει λάβει πολιτική εντολή για Grexit

Στουρνάρας: Ουδείς έχει λάβει πολιτική εντολή για Grexit

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους υπογράμμισε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, ενώ την ίδια ώρα η ΕΚΤ αποφάσισε τη μικρή αύξηση, κατά 500 εκατ. ευρώ, του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA, αντισταθμίζοντας τις σημαντικές εκροές καταθέσεων που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ετσι, το όριο άντλησης ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού διαμορφώθηκε στα 80,7 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα χθες το πρωί, ο διοικητής της ΤτΕ μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο προειδοποίησε ότι «ουδείς έχει λάβει πολιτική εντολή για Grexit, είτε εξαιτίας ατυχήματος είτε από πρόθεση», προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό «είμαι αισιόδοξος ότι τελικώς θα επιτευχθεί συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στουρνάρας είχε τονίσει με έμφαση στη Γενική Συνέλευση της ΤτΕ ότι μια ρήξη με τους εταίρους θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και όχι μόνο.

Μιλώντας χθες, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με μεγάλες αυξήσεις φόρων και μειώσεις μισθών – συντάξεων, τα οποία δικαιολογημένα έχουν προκαλέσει οργή στους πολίτες και στο εκλογικό σώμα. Παρ’ όλα αυτά όμως, υπογράμμισε, περίπου το 80% των πολιτών τάσσεται υπέρ του ευρώ, ενώ ένα 60% εμφανίζεται διατεθειμένο να υποστεί πρόσθετες θυσίες, προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε, επίσης, στη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει συντελεστεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια και η οποία είναι πρωτοφανής για χώρα-μέλος του ΟΟΣΑ. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το μέγεθος της προσαρμογής στο μέτωπο του προϋπολογισμού αγγίζει το 18% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέες αυξήσεις στους φόρους. Αντίθετα, σημείωσε, υπάρχουν περιθώρια εξορθολογισμού στο ασφαλιστικό σύστημα με την κατάργηση των προνομίων και των εξαιρέσεων που απολαμβάνουν ορισμένες ομάδες του πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ, χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η χθεσινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, το οποίο ανανέωσε τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες και αύξησε το όριο στα 80,7 εκατ. ευρώ έναντι 80,2 εκατ. ευρώ πριν, αντισταθμίζοντας τις σημαντικές εκροές καταθέσεων που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας της ανησυχίας για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τον φόβο για τον κίνδυνο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, και χθες τα μέλη της ΕΚΤ συζήτησαν το θέμα της αύξησης της απομείωσης («κούρεμα») στους τίτλους που καταθέτουν οι εγχώριες τράπεζες ως εγγυήσεις για να αντλούν ρευστότητα, χωρίς όμως να ληφθεί σχετική απόφαση. Η ΕΚΤ για άλλη μια φορά απέφυγε να λάβει αποφάσεις που θα είχαν πολιτικές διαστάσεις και μάλιστα σε μια συγκυρία όπου διαφαίνεται επιτάχυνση των διαδικασιών για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – εταίρων. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο 15νθήμερο η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε οριακή αύξηση του ELA μόλις κατά 200 εκατ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, την προηγούμενη εβδομάδα οι εκροές καταθέσεων ξεπέρασαν αισθητά το 1 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους η μείωση των καταθέσεων ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή