Μόλις το 5% των νέων φορολογικών δηλώσεων έχει υποβληθεί

Μόλις το 5% των νέων φορολογικών δηλώσεων έχει υποβληθεί

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χάος με τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων συνεχίζεται και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, θα υποχρεωθεί τουλάχιστον σε 10ήμερη παράταση. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται τόσο από λογιστές όσο και από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί είναι λιγότερες από το 5% του συνόλου (έχουν υποβληθεί περίπου 300.000 δηλώσεις σε σύνολο 6 εκατ. δηλώσεων), όταν πέρυσι είχαν υποβληθεί στο ίδιο διάστημα περισσότερες από 1,5 εκατ. δηλώσεις. Την ίδια στιγμή κλειστό παραμένει το ηλεκτρονικό σύστημα για τις επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, κάτι που θα καταστεί εφικτό το αργότερο, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, στις 5 Ιουνίου.

Με τα δεδομένα αυτά οι περίπου 200.000 επιχειρήσεις θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις 25 ημέρες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Πάντως, εάν συνεχισθεί ο ίδιος ρυθμός υποβολής, θα χρειασθεί διάστημα πολύ μεγαλύτερο από ένα μήνα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Και αυτό διότι σε σύνολο 6 εκατ. δηλώσεων έχουν υποβληθεί περίπου 300.000 εκ των οποίων έχουν εκκαθαρισθεί οι 125.000.

Το ηλεκτρονικό σύστημα, όπως σημειώνουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερες από 120.000-140.000 δηλώσεις ημερησίως. Κάτι που έχει αποδειχθεί τα προηγούμενα χρόνια, όπου το σύστημα «έπεφτε» συνεχώς, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους φορολογούμενους και στα λογιστικά γραφεία που καλούνταν τις βραδινές ώρες να συμπληρώσουν δηλώσεις, δηλαδή σε ώρες που δεν υπήρχε συνωστισμός.

Λογιστές αναφέρουν ότι τα προβλήματα με τους προσυμπληρωμένους κωδικούς δεν έχουν ξεπερασθεί και είναι άγνωστο πότε θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι εμφανίζονται λάθη:

1. Στους προσυμπληρωμένους κωδικούς για τα δάνεια. Σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται το δάνειο και στους δύο συζύγους.

2. Δεν έχει κοινοποιηθεί η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ για τις εκπιπτόμενες δαπάνες.

3. Οι λογιστές περιμένουν ακόμα διευκρινίσεις για τον τρόπο φορολόγησης των αγροτών.

4. Οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί παρουσιάζουν λανθασμένα στοιχεία τόσο στα ποσά του εργοσήμου όσο και σε συντάξεις, με αποτέλεσμα να χρειάζεται η εκ νέου υποβολή των σχετικών αρχείων από τους αρμόδιους φορείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από την πρώτη εκκαθάριση 125.563 φορολογικών δηλώσεων προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• 36.482 φορολογούμενοι θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα. Συνολικά καλούνται να πληρώσουν 22,6 εκατ. ευρώ. Ο καθένας από αυτούς πρέπει να καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 647 ευρώ (επιπλέον φόρος). Στην περίπτωση που ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ στις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 2%. Δηλαδή, εάν κάποιος ο οποίος έλαβε χρεωστικό σημείωμα και καλείται να πληρώσει 647 ευρώ, θα έχει έκπτωση 12,94 ευρώ.

• 25.901 φορολογούμενοι θα λάβουν επιστροφή από την εφορία. Το ποσό που θα λάβουν ανέρχεται συνολικά σε 6,3 εκατ. ευρώ. Ο καθένας από αυτούς θα λάβει επιστροφή φόρου κατά μέσο όρο 243 ευρώ. Το πότε θα πιστωθεί από το Δημόσιο το ποσό στους λογαριασμούς είναι άγνωστο, δεδομένων των κακών οικονομικών συνθηκών.

• 63.180 φορολογούμενοι, οι οποίοι αποτελούν το 50,32% του συνόλου των φορολογουμένων των οποίων η δήλωση έχει εκκαθαρισθεί, δεν θα καταβάλουν κανέναν επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο που τα κρατικά ταμεία είναι άδεια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου (μισθούς, συντάξεις και ληξιπρόθεσμα χρέη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή