Ποιοι ωφελούνται από τη ρύθμιση της ΓΓΔΕ για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Ποιοι ωφελούνται από τη ρύθμιση της ΓΓΔΕ για τα ανείσπρακτα ενοίκια

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλικιωμένοι και άνθρωποι που διαμένουν στο εξωτερικό ή στην περιφέρεια αναμένεται να είναι οι κύριοι ωφελημένοι από τη ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο. Πρόκειται για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες ιδιοκτητών που μισθώνουν ακίνητα και συχνά πέφτουν θύματα καιροσκόπων και επιτήδειων, οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία τους αυτή, ώστε να μην πληρώσουν καθόλου ενοίκια. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με αφορμή τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία περιγράφει τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να εκχωρήσουν ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει, στο Δημόσιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, το γεγονός ότι μια τέτοια ενέργεια σημαίνει και την αυτόματη καταχώριση της οφειλής στο ΑΦΜ του ενοικιαστή-οφειλέτη, είναι ένα από τα ισχυρότερα κίνητρα, προκειμένου να συνετιστούν οι κακοπληρωτές, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ίδια την εφορία. Πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι στοχοποιούν τους ιδιοκτήτες, προτιμώντας ηλικιωμένους χαμηλοσυνταξιούχους, ή ανθρώπους που μένουν μακριά από το ενοικιαζόμενο ακίνητο, δηλαδή ανθρώπους που δύσκολα θα προχωρήσουν σε κινήσεις αναγκαστικής είσπραξης, ή έξωσης, τουλάχιστον άμεσα. Παράλληλα, προτιμούν επιπλωμένα διαμερίσματα, ώστε να μην καταβάλουν και έξοδα μετακόμισης. Η τάση αυτή έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά στην αγορά, πριν από δύο και πλέον χρόνια, και σήμερα αποτελεί καθημερινό φαινόμενο, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου είναι ευκολότερο να «χαθεί» ο ενοικιαστής.

Πάντως, όπως προκύπτει, στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα χρωστούμενα ενοίκια που θα εκχωρηθούν στο Δημόσιο αφορούν περιπτώσεις ενοικιαστών που έχουν αποχωρήσει από τα ακίνητα, με τους ιδιοκτήτες να μην είναι σε θέση να τους εντοπίσουν. «Πρόκειται ουσιαστικά για χαμένες υποθέσεις, δηλαδή για ενοίκια που είναι σχεδόν αδύνατο να εισπραχθούν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Γι’ αυτό ζητούσαμε την επαναφορά της σχετικής δυνατότητας εκχώρησης των ενοικίων αυτών στο Δημόσιο, καθώς θα ήταν διπλά άδικο για τους ιδιοκτήτες, όχι μόνο να απολέσουν δυνητικά εισοδήματα, αλλά επιπλέον να κληθούν και να φορολογηθούν γι’ αυτά», τονίζει ο κ. Παραδιάς.

Πάντως, η μη πληρωμή ενοικίων δεν έχει αξιόποινο χαρακτήρα, παρότι αποτελεί εξόχως αντικοινωνική πράξη. Εν ολίγοις, δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει συχνά η αίσθηση της ατιμωρησίας, κυρίως για εκείνους οι οποίοι επιλέγουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση αυτή προς όφελός τους, παρά για όσους έχουν αντικειμενική αδυναμία πληρωμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή