Επιβαρύνσεις σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τρόφιμα και συγκοινωνίες από τις αλλαγές στον ΦΠΑ

Επιβαρύνσεις σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τρόφιμα και συγκοινωνίες από τις αλλαγές στον ΦΠΑ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστιες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές δημιουργούν τόσο η ελληνική πρόταση όσο και αυτή των δανειστών από τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ.

Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ (23%) το 28% των τροφίμων, ενώ η πρόταση των δανειστών διατηρεί όλα τα τρόφιμα στον συντελεστή 11%.

Από την άλλη πλευρά οι δανειστές ανεβάζουν τα φάρμακα στο 11% (από 6,5% σήμερα), μειώνουν τον συντελεστή στα τρόφιμα στο 11% (από 13% σήμερα), ενώ μεταφέρουν, όπως και η ελληνική πλευρά, στον ανώτατο συντελεστή 23% όλες τις μεταφορές (αεροπορικές, μετρό, λεωφορεία κ.λπ.) και την εστίαση.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν:

• Σε βασικά είδη διατροφής, όπως μακαρόνια, όσπρια, αναψυκτικά, μπισκότα, σοκολάτες (συντελεστής 23% από 13% σήμερα). Σημειώνεται ότι τα είδη διατροφής συμμετέχουν κατά 21% στο «καλάθι».

• Σε εφημερίδες και περιοδικά. Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 6,5%, ο οποίος διαμορφώνεται στο 11%.

• Στον τουρισμό ο συντελεστής από το 6,5% θα ανέλθει στο 11%.

• Στις συγκοινωνίες και στα αεροπορικά εισιτήρια από το 13% θα ανέλθει στο 23%. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εισιτηρίων.

Σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών, οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν:

• Σε εφημερίδες και περιοδικά που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 6,5%, διαμορφώνεται στο 23%.

• Στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ που θα εκτιναχθούν, δεδομένου ότι θα φορολογούνται με συντελεστή 23% από 13% που είναι σήμερα.

• Στις συγκοινωνίες και στα αεροπορικά εισιτήρια. Από το 13% θα ανέλθουν στο 23%. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της τιμής των εισιτηρίων.

• Στα εστιατόρια, όπου ο λογαριασμός θα είναι μεγαλύτερος διότι θα φορολογούνται με συντελεστή 23% από 13%.

Τεράστιες επιβαρύνσεις θα προκύψουν και στα νησιά του Αιγαίου, δεδομένου ότι καταργείται το ειδικό καθεστώς που ισχύει σήμερα.

Πάντως, εφόσον «κλειδώσει» η πρόταση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, τα νοικοκυριά θα πληγούν σημαντικά διότι το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών τους κατευθύνεται στις αγορές τροφίμων.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι οι αξίες που θα έπρεπε να φορολογούνται σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 126,6 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 57,8 εντάσσονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, επίσης 57,8 δισ. ευρώ στο 13%, 10 δισ. ευρώ στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% και τα υπόλοιπα σε διάφορες άλλες κατηγορίες. Ωστόσο, σήμερα οι αξίες που φορολογούνται, ή διαφορετικά η βάση πάνω στην οποία επιβάλλεται ο ΦΠΑ, διαμορφώνονται στα 73,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή για προϊόντα και υπηρεσίες ύψους 53,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε απώλεια εσόδων άνω των 9,1 δισ. ευρώ δεν εκδίδονται φορολογικά στοιχεία, που σημαίνει ότι αντί να εισπράττονται 21,5 δισ. ευρώ εισπράττονται περί τα 12,4 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή