Επιστροφή τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα ζητούν οι θεσμοί

Επιστροφή τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα ζητούν οι θεσμοί

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με την κοινή πρόταση Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην υιοθέτηση των τροπολογιών για την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Επίσης, ζητούν τη θέσπιση ενός μηχανισμού που θα διαχωρίσει αυτούς που δεν αποπληρώνουν σκόπιμα τις υποχρεώσεις τους (strategic defaulters) από όσους αντιμετωπίζουν πραγματικό οικονομικό πρόβλημα, καθώς και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των σχετικών υποθέσεων. Οι θεσμοί ζητούν κινήσεις για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών για την αντιμετώπιση των υποθέσεων πτώχευσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Επιπλέον ζητούν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα βασίζεται στις σχετικές συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί το 2013, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες και έχοντας ως στόχο την επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα με την προσέλκυση διεθνών στρατηγικών επενδυτών. Τέλος, ζητούν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη βοήθεια ανεξάρτητων στρατηγικών συμβούλων.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, στο τέλος του πρώτου τριμήνου 35% των δανείων βρίσκονται σε κατάσταση οριστικής καθυστέρησης (εμφανίζουν καθυστέρηση στην αποπληρωμή πάνω από 90 ημέρες), που αντιστοιχούν σε «κόκκινα» δάνεια περίπου 75 δισ. ευρώ. Ωστόσο, επιπλέον δάνεια ύψους 21 δισ. ευρώ, ή το 10% του συνόλου, κινδυνεύουν να περάσουν στο «κόκκινο», καθώς σύμφωνα με τις τράπεζες εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να καταστούν μη εξυπηρετούμενα τους επόμενους μήνες. Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε έξαρση στη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων έπειτα από περίπου ένα χρόνο σταθερής μείωσής τους από τρίμηνο σε τρίμηνο εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. Οπως εκτιμούν αναλυτές, αν η κατάσταση στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν τεθεί υπό έλεγχο, τότε αναπόδραστα οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή