Η κυβέρνηση δεσμεύεται για τις ιδιωτικοποιήσεις, πλην του Ελληνικού

Η κυβέρνηση δεσμεύεται για τις ιδιωτικοποιήσεις, πλην του Ελληνικού

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολες τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές, πλην εκείνης του Ελληνικού, περιλαμβάνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους πιστωτές της χώρας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Στο σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στους πιστωτές, απεμπολείται η δημιουργία του Ταμείου Δημοσίου Πλούτου, ενώ παραμένει το ΤΑΙΠΕΔ με τον ρόλο που έχει περιγραφεί στον ιδρυτικό νόμο του. Τίθενται, ωστόσο, από την ελληνική πλευρά, προϋποθέσεις για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, όπως για παράδειγμα, ένα μέρος των εισπράξεων ν’ αξιοποιηθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους των εσόδων, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2015 τα έσοδα μπορούν να ανέλθουν σε κάτι περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή, βασίζεται στην αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Για την περίοδο 2015-2022, η κυβέρνηση προσδοκά σε έσοδα της τάξης των 7,5 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν κι εκείνα της περιόδου 2011-2014, τότε τα συνολικά έσοδα εκτιμώνται σε περίπου 10,5 δισ. ευρώ. Το μέγεθος αυτό βρίσκεται περίπου στο 50% του στόχου που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της τρόικας και της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης (22,3 δισ. ευρώ).

Για την υλοποίηση όμως του προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση θέτει ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα απαιτεί: 1) ένα ελάχιστο επίπεδο επενδύσεων για κάθε αποκρατικοποίηση, 2) την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, 3) δεσμεύσεις που θα εξασφαλίζουν οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, 4) τη δημόσια συμμετοχή ενός σημαντικού (πιθανώς μειοψηφικού) μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο, 5) προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, και τέλος, 6) ένα μέρος των εισπράξεων να χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ οι συμμετοχές υπό δημόσιο έλεγχο θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της Αναπτυξιακής τράπεζας.

Η αξιοποίηση όμως του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού φαίνεται ότι παραπέμπεται στις καλένδες. Το ίδιο συμβαίνει και με την αποκρατικοποίηση των ΕΛΤΑ, του κοιτάσματος Ν. Καβάλας, της ΛΑΡΚΟ κ.ά. Ούτως ή άλλως οι τελευταίες αποκρατικοποιήσεις δεν θα είχαν και μεγάλο οικονομικό αποτέλεσμα. Αλλωστε μόλις 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποφέρουν οι Τραινοσέ και ΕΕΣΤΥ. Επίσης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μετατίθεται η ολοκλήρωση μέσα στο 2016 όλων των σημαντικών αποκρατικοποιήσεων που δεν είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τις εκλογές του 2015. Μεταξύ αυτών, εκείνες των ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΑΑ, Τραινοσέ κ.ά. Ακόμη και η τιτλοποίηση εσόδων από την αξιοποίηση ακινήτων, η οποία θεωρητικά ήταν έτοιμη από πέρυσι, πλέον μεταφέρεται για το 2016.

Από τη άλλη πλευρά, οι «θεσμοί» ζητούν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να μείνει ως είχε στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Ζητούν από την κυβέρνηση να επικαιροποιήσει το πρόγραμμα, και να προχωρήσει με γρήγορα βήματα την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων ενεργειών που έχουν συμφωνηθεί και οι οποίες θα διασφαλίσουν την επιτυχή ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων. Επίσης, ζητείται το άμεσο κλείσιμο της αποκρατικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων και του Ελληνικού, με τους υφιστάμενους όρους που έχουν συμφωνηθεί. Ακόμη ζητείται η άμεση μεταφορά του 10% των μετοχών ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και ο ορισμός των ημερομηνιών, που δεν θα ξεπερνούν το τέλος Οκτωβρίου, για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στις αποκρατικοποιήσεις των ΟΛΠ, ΟΛΘ, Τραινοσέ και ΕΕΣΣΤΥ. Επίσης οι θεσμοί ζητούν η διαδικασία των προαναφερόμενων αποκρατικοποιήσεων να συνεχιστεί χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στους όρους υλοποίησης των διαγωνισμών.

Με τα παραπάνω, φαίνεται ότι οι δύο πλευρές απέχουν από το να συμφωνήσουν σε ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή