Μεγάλες παγίδες για τις συντάξεις κρύβουν οι προτάσεις των δανειστών

Μεγάλες παγίδες για τις συντάξεις κρύβουν οι προτάσεις των δανειστών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη δόση… δημιουργικής ασάφειας, που μπορεί να οδηγεί σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα στο ασφαλιστικό, περιλαμβάνει το κείμενο των πιστωτών που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης. Μπορεί η πρόταση για κατάργηση του ΕΚΑΣ έως τον Δεκέμβριο του 2016 για όλους τους συνταξιούχους να είναι ξεκάθαρη και κατανοητή, όμως υπάρχουν άλλες προτάσεις, που προκαλούν σύγχυση καθώς σε αυτές χωρούν πολλαπλές ερμηνείες, πολλές από τις οποίες οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερες ανατροπές από τις προφανείς.

Για παράδειγμα, στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, ενώ διαφαίνεται μια υπαναχώρηση των πιστωτών αναφορικά με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, με αναφορά σε ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν το κόστος των ελλειμμάτων στα επικουρικά ταμεία, στην πράξη, οι επιλογές είναι οι ίδιες. Είτε μείωση των συντάξεων είτε αύξηση των εισφορών. Και αυτό, γιατί σε επόμενη πρόταση, οι θεσμοί ξεκαθαρίζουν ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2015, δηλαδή αναδρομικά, τα επικουρικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται μόνο από τις δικές τους εισφορές. Ητοι, αποκλείεται κάθε κρατική χρηματοδότηση, έμμεση (μέσω ΑΚΑΓΕ) ή άμεση.

Στο κείμενο των πιστωτών ζητείται επίσης η πλήρης εφαρμογή του νόμου 3863 του 2010 (γνωστού ως νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη) που προβλέπει τη σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα με βασική και αναλογική σύνταξη. Σε άλλο σημείο βέβαια, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η βασική και αναλογική σύνταξη θα δίνεται σε όσους συνταξιοδοτηθούν από τον Ιούλιο του 2015 και μετά, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει: α) η σταδιακή εφαρμογή του νόμου 3863 καταργείται και εφαρμόζεται άμεσα η βασική – αναλογική σύνταξη ή β) από τον Ιούλιο του 2015 καταργούνται όλα τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ήτοι η δυνατότητα για πρόωρη – μειωμένη σύνταξη στα 62 και η πλήρης σύνταξη στα 62 με την παράλληλη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης ή γ) ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, που αφορούσε όσους θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 2015 και μετά, πλέον, θα αφορά όλους όσοι βγουν στη σύνταξη από τον Ιούλιο του 2015 (δηλαδή και αυτούς που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πριν). Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει έναν συνδυασμό κάποιων ή και όλων των παραπάνω επιλογών. Το σίγουρο είναι ότι η πρόταση των πιστωτών οδηγεί σε μεγαλύτερες και γρηγορότερες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, από τον Ιούλιο του 2015, με στόχο το ποσοστό αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις να πέσει άμεσα στο 53%.

Προβληματισμό προκαλεί επίσης η αναφορά για πάγωμα των μηνιαίων, εγγυημένων, ανταποδοτικού τύπου συντάξεων, μέχρι το 2021. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι παγώνουν έως το 2021 τα ονομαστικά κατώτατα όρια συντάξεων. Ητοι, οι συντάξεις των 485 ευρώ. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι παγώνει στα 360 ευρώ η βασική σύνταξη έως το 2021.

Τέλος, μεγάλη παγίδα κρύβει και η αναφορά για κατάργηση όλων των κατ’ εξαίρεση κρατικών χρηματοδοτήσεων και εναρμόνιση από την 1η Ιουλίου του 2015 όλων των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, με τους όρους που ισχύουν στο ΙΚΑ. Στην πράξη, αυτό οδηγεί αφενός στη μείωση της πραγματικής κρατικής χρηματοδότησης, καθώς εκτός από την προβλεπόμενη κάθε φορά, υπάρχει και η επιπλέον χρηματοδότηση που καλύπτει στο τέλος κάθε έτους τα ελλείμματα, αφετέρου στην πλήρη ενοποίηση των εισφορών, για όλους τους ασφαλισμένους σε όλα τα Ταμεία, που στην πράξη οδηγεί και σε ενιαίους όρους ασφάλισης, ανεξάρτητα από το πώς θα λέγεται τελικά το Ταμείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή