Κύμα αυξήσεων στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών

Κύμα αυξήσεων στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήσεις έως 8,8% σε βασικά είδη διατροφής προκαλεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των συντελεστών ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, ανατιμήσεις 8,8% θα γίνουν σε όλα τα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, τσάι, κατεψυγμένα είδη, παγωτά, γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, πατατάκια, τσιπς κ.λπ.), στα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στις υπηρεσίες υδραυλικών. Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι ανατιμήσεις για τα ανωτέρω είδη και συγκεκριμένα θα φθάσουν το 12,8% στα νησιά του Αιγαίου, καθώς τόσο με την πρόταση της κυβέρνησης όσο και με των δανειστών καταργείται το ειδικό καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει σήμερα. Ειδικότερα και σύμφωνα με τις δύο προτάσεις, οι συντελεστές ΦΠΑ διαμορφώνονται ως εξής:

Ελληνική πρόταση: 

Καθιέρωση τριών συντελεστών ΦΠΑ:

• 6% για τα φάρμακα, τις εκδόσεις βιβλίων και τα εισιτήρια των θεάτρων.

• 11% για βασικά είδη διατροφής και φρέσκα τρόφιμα –όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα, κρέας, ψάρια, ψωμί νωπό–, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, εκδόσεις εφημερίδων, περιοδικών και λοιπών εντύπων, εστιατόρια.

• 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.

H πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών και κατ’ επέκταση του πληθωρισμού σε μία σειρά προϊόντων. Συγκεκριμένα, η επίπτωση στον τιμάριθμο θα είναι της τάξης του 3,6% από τις αυξήσεις.

Από τις αλλαγές και συγκεκριμένα από τη μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 23% θα ακριβύνουν:

α) Ολα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί και σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.).

β) Οι υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί).

γ) Οι υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών.

δ) Οι δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια.

ε) Τα εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ. πλην θεάτρων).

Οι τιμές στα ανωτέρω θα αυξηθούν κατά 8,84%. Ωστόσο, για τα νησιά του Αιγαίου, μετά την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών, οι επιβαρύνσεις στα ανωτέρω θα είναι 12,8%.

Από τις αλλαγές και συγκεκριμένα από τη μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από το 6,5% στο 11% θα ακριβύνουν: 

• Οι υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, οι εκδόσεις εφημερίδων, περιοδικών και λοιπών εντύπων. Οι τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων αυτών θα αυξηθούν κατά 4,22%. Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου οι αυξήσεις τιμών θα φθάσουν μέχρι και το 5,71%.

Αντίθετα, θα προκύψουν μειώσεις από τη μεταφορά κάποιων προϊόντων και υπηρεσιών που σήμερα φορολογούνται με ΦΠΑ 13% και θα μεταφερθούν στον νέο συντελεστή 11% σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης.

• Για τα βασικά και φρέσκα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και το φυσικό αέριο της τάξης του 1,77% στα νησιά του Αιγαίου, ο συντελεστής ΦΠΑ των περιπτώσεων αυτών θα αυξηθεί από το 9% στο 11%, οπότε θα υπάρξουν ανατιμήσεις και σ’ αυτά τα είδη και υπηρεσίες.

Οι πιστωτές της χώρας προτείνουν την εφαρμογή δύο συντελεστών στον ΦΠΑ, που έχουν επιβάρυνση 4,5% στον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, προτείνουν την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή 23% για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και ενός μειωμένου 11% μόνο για τα φάρμακα, τα είδη διατροφής και τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και των εκπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των μειώσεων κατά 30% στους συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου.

Το μέτρο αυτό προκαλεί:

α) Αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 11% για τα φάρμακα και τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία και ως εκ τούτου, την αύξηση των τιμών κατά 4,22%.

β) Αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 23% για τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων, τις εκδόσεις και πωλήσεις βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και λοιπών εντύπων, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών τους κατά 15,5%.

γ) Μικρή μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11% για τα είδη διατροφής.

δ) Αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% για όλα τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ. πλην θεάτρων), τις υπηρεσίες κηδειών, τις υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας ασθενών και ηλικιωμένων, τις πωλήσεις ειδών από καουτσούκ, τις πωλήσεις ανθέων και τις πωλήσεις ειδών που προορίζονται για την υποστήριξη μόνιμα αναπήρων. Οι τιμές θα αυξηθούν κατά 8,84%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή