Βολές Λαφαζάνη κατά της Κομισιόν για ενεργειακή πολιτική

Βολές Λαφαζάνη κατά της Κομισιόν για ενεργειακή πολιτική

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για επιλεκτική εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τα έργα διαφοροποίησης πηγών, προμηθευτών και οδεύσεων κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο Ελληνας υπουργός, μιλώντας χθες στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο και ενώ η Επιτροπή κινείται στην κατεύθυνση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς με περιορισμένο εθνικό ρόλο, τάχθηκε υπέρ της ισχυρής δημόσιας παρέμβασης και των ισχυρών δημόσιων κανόνων. Προέταξε επίσης το θέμα της καταπολέμησης των ενεργειακών ανισοτήτων και της ενεργειακής φτώχειας.

Χωρίς να κάνει άμεση αναφορά στον αγωγό Turkish Stream, ο Ελληνας υπουργός άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική στη στάση που κρατάει η Κομισιόν, εκφράζοντας επίσης τη στήριξη της Ελλάδας στο συγκεκριμένο έργο αλλά και την ετοιμότητά της να υπογράψει συμφωνία για τη διέλευση από τα εδάφη της.

Συνδέοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με την ανάγκη διαφοροποίησης πηγών, προμηθευτών και οδεύσεων, τόνισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει μια σειρά από εξελισσόμενα έργα, αλλά και μεγάλα έργα που προετοιμάζονται οι συμφωνίες για την κατασκευή τους, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά τις εν λόγω διαφοροποιήσεις και την ασφάλεια εφοδιασμού στις χώρες της Ευρώπης». Εντούτοις, υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης, «η στήριξη της Επιτροπής προς όλα αυτά τα ιδιαίτερα χρήσιμα έργα διαφαίνεται, στην καλύτερη περίπτωση, επιλεκτική» και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ σημαντικό όλα τα ενεργειακά έργα να αντιμετωπίζονται από την Επιτροπή με τα ίδια μέτρα και σταθμά και, βεβαίως, είναι απαραίτητο να αποκλεισθεί, σε κάθε περίπτωση, η επιλεκτική εφαρμογή απέναντί τους της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Κριτική άσκησε ο κ. Λαφαζάνης και στην πρόταση για προληπτική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαδικασίες σύναψης διακρατικών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Οπως είπε, η πρόταση αυτή δημιουργεί εύλογες ανησυχίες και ερωτήματα γιατί μπορεί να επιτείνει τη γραφειοκρατία και να περιορίζει μέχρι εξαλείψεως κάθε εθνική ευελιξία και πρωτοβουλία στη βάση νομικών εθνικών συμφερόντων και εθνικών ιδιαιτεροτήτων.

Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε την πρότασή του για καταπολέμηση της «ενεργειακής φτώχειας» και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις πιο αδύναμες χώρες. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ενεργειακή ασφάλεια όταν ένα στα τέσσερα νοικοκυρά αδυνατεί να πληρώσει τις πιο στοιχειώδες ενεργειακές του ανάγκες και ζει σε κατάσταση απόλυτης ενεργειακής ένδειας και αβεβαιότητας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

Ο Ελληνας υπουργός ζήτησε, τέλος, να στηρίξει η Ε.Ε. το σχέδιο κατασκευής πλωτού τερματικού LNG στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος, όπως είπε, θα μπορούσε να γίνει οργανικό κομμάτι του Κάθετου Διαδρόμου προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και πολλές άλλες χώρες. Τόνισε, επίσης, ότι η Επιτροπή θα πρέπει να προωθήσει και την ανάπτυξη των εφαρμογών του LNG, όπως για παράδειγμα στις θαλάσσιες και οδικές μεταφορές.

Από πλευράς της Ε.Ε., ο επίτροπος Ενέργειας Αριέλ Κανιέντε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι στόχος της Κομισιόν είναι να κινηθεί η Ευρώπη από τις εθνικές αγορές προς μια ενιαία ενεργειακή αγορά. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του LNG και υπογράμμισε ότι η παγκόσμια αγορά κινείται πλέον με ταχύτητα και ευελιξία. Χαρακτηριστικό είναι, τόνισε ο κ. Κανιέντε, ότι πλέον το 30% των ποσοτήτων διεθνώς διακινείται βραχυπρόθεσμα δίχως μακροχρόνια συμβόλαια. Τέλος, ο επίτροπος προανήγγειλε ότι στις 15 Ιουλίου πρόκειται να παρουσιαστεί και ένα πακέτο μέτρων με επίκεντρο τους καταναλωτές ενέργειας με στόχο την αυξημένη ευελιξία και τον επανασχεδιασμό των αγορών, τη μείωση της κατανάλωσης και την προώθηση νέων τεχνολογιών. Θα ακολουθήσει διαβούλευση, προκειμένου τα μέτρα να τεθούν σε ισχύ το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή