Ζητείται η συνδρομή του ILO για συμφωνία στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό

Ζητείται η συνδρομή του ILO για συμφωνία στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Γενεύη, την έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας μεταφέρεται το «καυτό» ελληνικό πακέτο των εργασιακών και του ασφαλιστικού. Εν όψει της 104ης ετήσιας Γενικής Διάσκεψης του διεθνούς οργανισμού, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται σήμερα, να ζητήσει τη συνδρομή του ILO για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής της γραμμής στα δύο θέματα που εξακολουθούν να αποτελούν αγκάθια στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με τους πιστωτές. Μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει σε συνεργασία με το ILO την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, μέσω των διατάξεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, για το οποίο το ILO έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συνδρομή του διεθνούς οργανισμού στη διαμόρφωση της ελληνικής πρότασης για τις εργασιακές αλλαγές που θα συμπεριληφθούν στο κείμενο της επιδιωκόμενης τελικής συμφωνίας με τους δανειστές. Στις 15 Μαΐου, ο κ. Σκουρλέτης είχε μεταβεί στη Γενεύη, όπου είχε συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή Γκάι Ράιντερ, ο οποίος είχε εκφραστεί θετικά για τις αλλαγές στο εργασιακό. Στον αντίποδα, οι δανειστές αξιώνουν να μη γίνει καμία παρέμβαση στα ήδη νομοθετημένα και ξεκαθαρίζουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή χωρίς τη δική τους έγκριση θα θεωρηθεί ως μονομερής ενέργεια.

Στο κομμάτι του ασφαλιστικού, στο επίκεντρο θα τεθεί η δυνατότητα αύξησης των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλης που θα συναντηθεί με τον κ. Ράιντερ αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή του οργανισμού για την προώθηση μελετών που θα καταγράφουν τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές αναφορικά με την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Οπως αναφέρεται και στη 47σέλιδη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εκπροσώπους των τριών θεσμών, στις 31/12/2014, η κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων ανέρχεται σε 16,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 32,5% ήτοι 5,3 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ 3,7 δισ. ευρώ, ήτοι 22,7 % του συνόλου των κεφαλαίων, αποτελούν την περιουσία του Ασφαλιστικού Κουμπαρά (ΑΚΑΓΕ). Το σύνολο της περιουσίας, και κυρίως οι αποδόσεις από την καλύτερη και κυρίως αποδοτικότερη αξιοποίησή της, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο χαρτοφυλάκιο του «Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης», του νέου δηλαδή, κουμπαρά για τη χρηματοδότηση των Ταμείων, που σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, εκτιμάται πως θα εισφέρει περί τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως στο σύστημα. Η αξία της ακίνητης περιουσίας (αντικειμενικές αξίες) αποτιμάται σε 800 εκατ. ευρώ. Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχει επίσης, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή