Αναχρηματοδότηση λήξεων 3,6 δισ. ευρώ με έκδοση εντόκων

Αναχρηματοδότηση λήξεων 3,6 δισ. ευρώ με έκδοση εντόκων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To ποσό των 2,25 δισ. ευρώ άντλησε χθες το Δημόσιο μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων 13 και 26 εβδομάδων, με στόχο την αναχρηματοδότηση συνολικών λήξεων, ύψους 3,6 δισ., την Παρασκευή 12 Ιουνίου. Για τον σκοπό αυτό, σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους θα κάνει αποδεκτές μη ανταγωνιστικές προσφορές, ώστε να αυξηθεί το συνολικό ποσό στα 3,6 δισ.

Ο ΟΔΔΗΧ δημοπράτησε χθες δύο σειρές εντόκων γραμματίων: Η πρώτη είχε διάρκεια 3 μηνών και το δημοπρατούμενο ποσό ήταν 1 δισ. ευρώ. Η απόδοση παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,70%. Η δεύτερη είχε διάρκεια 6 μηνών και το ποσό που δημοπρατήθηκε ήταν 1,25 δισ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,97%, όσο δηλαδή στην προηγούμενη δημοπρασία της 6ης Μαΐου.

Με τον τρόπο αυτό θα αναχρηματοδοτήσει δύο αντίστοιχες λήξεις εντόκων γραμματίων την Παρασκευή. Η πρώτη είναι ύψους 1,6 δισ. (με απόδοση 2,70%) και η δεύτερη αφορά λήξεις εντόκων 2 δισ. (απόδοση 2,15%).

Η επόμενη λήξη εντόκων γραμματίων είναι στις 19 Ιουνίου (ύψους 1,6 δισ. ευρώ) και για τον λόγο αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα δημοπρασία για την αναχρηματοδότησή τους. Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες υποχρεώσεις, μέχρι τις 30 Ιουνίου το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει τις τέσσερις δόσεις προς το ΔΝΤ, συνολικού ποσού 1,6 δισ. ευρώ. Ενδιάμεσα, στις 19 Ιουνίου, θα πρέπει να αποπληρώσει τόκους 85,4 εκατ. ευρώ. Από τις 24 Ιουνίου ξεκινούν οι καταβολές για μισθούς και συντάξεις, οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Συνολικά, από τις 12 μέχρι τις 30 Ιουνίου, οι υποχρεώσεις σε λήξεις εντόκων, τόκων ομολόγων και σε μισθούς και συντάξεις ανέρχονται σε 6,8 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, η αναχρηματοδότηση μέσω εντόκων γραμματίων αφορά τα 3,6 δισ. Το υπόλοιπο ποσό των 3,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί από τη ρευστότητα του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή