Μια ανάσα πριν γίνουν κρίσιμα βήματα από ΕΚΤ

Μια ανάσα πριν γίνουν κρίσιμα βήματα από ΕΚΤ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι επιτελείς των τραπεζών, καθώς διάχυτη είναι η ανησυχία ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, ένα μόλις βήμα πριν η χώρα να μπει σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί όλη η απαιτούμενη προετοιμασία για την ενεργοποίηση της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, και αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους πιστωτές, μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να είναι μόνο θέμα ημερών. Την προηγούμενη εβδομάδα, στελέχη τραπεζών, επιχειρηματίες και άνθρωποι της αγοράς δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το σημείο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουμε τις επόμενες ημέρες σε περίπτωση που και το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης ολοκληρωθεί χωρίς αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση -εκτιμούν αναλυτές- βρίσκεται ενώπιον πολύ δύσκολων επιλογών. Είτε θα πρέπει να αποδεχθεί την επώδυνη τελευταία πρόταση των εταίρων, κάτι που είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, είτε να επιχειρήσει μια ηρωική έξοδο, βάζοντας όμως τη χώρα σε μια πολύ επικίνδυνη περιπέτεια που μπορεί να προκαλέσει σοκ και μεγάλες ζημιές στην οικονομία. Και σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση οι πολιτικές εξελίξεις μοιάζουν αναπόφευκτες. Η κυβέρνηση πιέζει και ελπίζει για ένα αξιοπρεπές αντιστάθμισμα στα σκληρά μέτρα που θα αναγκαστεί να λάβει στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, κάτι που μέχρι τώρα οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν, τουλάχιστον όχι το επόμενο διάστημα.

Αν η κυβέρνηση επιμείνει και επιλέξει τον δρόμο της μη συμφωνίας τότε είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών άμεσα, προκειμένου να διασφαλίσει την ούτως ή άλλως περιορισμένη ρευστότητα.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τα επόμενα 24ωρα, η ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης, αν όχι νωρίτερα με έκτακτη συνεδρίαση, είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε μέτρα (αύξηση του κουρέματος των εγγυήσεων) που θα περιορίσουν δραστικά τις δυνατότητες άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μέσω της διαδικασίας έκτακτης ρευστότητας (ELA). Μια τέτοια επιθετική κίνηση θα μπορούσε να επιδεινώσει δραματικά τις συνθήκες στη χώρα, δίνοντας μια εντελώς διαφορετική τροπή στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χειρότερο σημείο από το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης στη χώρα το 2009. Οι καταθέσεις έχουν καταρρεύσει στα 128 δισ. ευρώ -στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 11 ετών- έχοντας μειωθεί κατά 35 δισ. ευρώ σε διάστημα λίγων μόνο μηνών. Παράλληλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 80 δισ. ευρώ, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του κλάδου. Η κατάσταση αυτή είναι θέμα χρόνου να πλήξει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου, με κίνδυνο την πλήρη κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή