Αποψη: Η συνάντηση της Αθήνας τα Grexit, Brexit και η Ρωσία

Αποψη: Η συνάντηση της Αθήνας τα Grexit, Brexit και η Ρωσία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ​​την τριήμερη συνάντηση της Αθήνας, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους και συντονίζει η οικογένεια Ζομπανάκη, τα θέματα που συζητήθηκαν φέτος ήταν οι σημαντικότερες εστίες κινδύνου για την Ευρώπη σήμερα. Στην πρώτη γραμμή –και λόγω της τρομακτικής επικαιρότητας των ημερών– ήταν το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ακολούθως το ζήτημα των σχέσεων της Ευρώπης –και της αναμέτρησης των ΗΠΑ– με τη Ρωσία και στη συνέχεια οι πιθανότητες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι συζητήσεις είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον, με δεδομένο άλλωστε το διαμέτρημα των συνομιλητών, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αμερικανός Μπομπ Μπλάκγουιλ, πρώην σύμβουλος του Μπους του νεότερου, ο Ρώσος Αντρέι Κοκόσιν, πρώην υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, ο Γερμανός Ελμαρ Μπροκ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Γιώργος Ζαββός ως αντιπρόσωπος της Κομισιόν, ο καθηγητής του Χάρβαρντ Γκράχαμ Αλισον κ.ά. πολλοί (αναφέρουμε κυρίως όσους μίλησαν για την Ελλάδα).

Για το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα, την πιθανότητα του Grexit, εκφράστηκαν αρκετές απόψεις. Η κυρίαρχη ήταν η επείγουσα ανάγκη υπογραφής της πολυθρύλητης συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και εταίρων, στοιχείο που θα αποτρέψει μια επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας και θα ενισχύσει τις θέσεις σταθερότητας για την Ευρωζώνη. Ο Γερμανός Μπροκ είπε ότι όλοι πρέπει να δουλέψουμε για τη συμφωνία, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Να μην ξεχνάμε, πρόσθεσε, ποιοι βάζουν τα λεφτά και να μην ξεχνάμε κυρίως ότι δεν ψηφίζουν μόνο οι Ελληνες, ψήφισαν και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης. Ο Αμερικανός πρώην σύμβουλος εξωτερικών θεμάτων του Μπους είπε ότι η στρατηγική συνεννόησης με την ελληνική κυβέρνηση απέτυχε και συνεπώς οι Ευρωπαίοι πρέπει να δείξουν τώρα στην Ελλάδα την πόρτα εξόδου. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει θέμα γεωπολιτικής κρισιμότητας, αλλά θα δημιουργηθεί για ένα διάστημα πρόβλημα νομισματικών και οικονομικών ισορροπιών και αυτό υπολόγιζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ελληνας Γιώργος Ζαββός αντέτεινε ότι το θέμα είναι και πολιτικό, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να έχεις στη Μεσόγειο, ειδικά τούτη την περίοδο, την Ελλάδα σε κατάσταση πλήρους αποσυναρμολόγησης, εάν δεν υπογραφεί η συμφωνία.

Οσον αφορά στο θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία, όλοι έθεσαν το ερώτημα πού πάμε, ως Δύση και ως Ευρώπη ειδικότερα, εξαιτίας του μείζονος ζητήματος της Ουκρανίας. Πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ, και συνακολούθως το ΝΑΤΟ, στο ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης της αναμέτρησης εκ μέρους των Ρώσων; Τι θέση θα πάρει η Ευρώπη και κατά πόσο μπορεί να ακολουθήσει; Σήμερα η Ευρώπη είναι η πλέον αμήχανη απέναντι σε αυτή την κρίση με τη Ρωσία, αυτή είναι γεωγραφικά κοντά στα γεγονότα και αυτή είναι που πληρώνει τις οικονομικές συνέπειες των κυρώσεων. Σχετικά με την επόμενη εστία κινδύνου για την Ευρώπη, το Brexit, οι ομιλητές ήταν πιο συγκρατημένοι και ψύχραιμοι. Η απόφαση των Βρετανών κατά μεγάλο μέρος θα επηρεαστεί από την οικονομική πορεία της Ευρώπης τον επόμενο χρόνο. Μία παράταση της ύφεσης θα ενισχύσει τους ευρωσκεπτικιστές και την αντιευρωπαϊκή εκστρατεία. Μια σοβαρή οικονομική ανάκαμψη θα έχει, αντιθέτως, θετικά αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή