Πρωτοβουλίες για πρόσθετη ρευστότητα μέσω ELA

Πρωτοβουλίες για πρόσθετη ρευστότητα μέσω ELA

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αύξηση του ορίου του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ, το τραπεζικό σύστημα χρειάζεται νέα παροχή ρευστότητας προκειμένου να καλυφθούν οι εκροές καταθέσεων, οι οποίες χθες ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ. Αν και η ΤτΕ δεν επιβεβαιώνει ότι υπεβλήθη σχετικό αίτημα, σύμφωνα με άλλες πηγές το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Το κλίμα ήρθε να πυροδοτήσει τηλεγράφημα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ φέρεται να εξέφρασε στο Eurogroup αμφιβολίες για το εάν θα ανοίξουν οι τράπεζες την ερχόμενη Δευτέρα. Η ΕΚΤ δεν επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ, ενώ το διέψευσε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Την Πέμπτη οι εκροές καταθέσεων, εξαιτίας της διάχυτης ανησυχίας που προκαλούν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για ρήξη, ακόμα και για έξοδο από το ευρώ, ανήλθαν στο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές της εβδομάδας ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Ετσι, μόλις 24 ώρες μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την περασμένη Τετάρτη, όπου αποφασίστηκε η αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,1 δισ. ευρώ (στα 84,1 δισ.) η ΤτΕ, κατόπιν σχετικού κατεπείγοντος αιτήματος από τις τράπεζες, θα ζητήσει από την ΕΚΤ πρόσθετη ρευστότητα, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να ανταποκριθούν στις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ θα ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών. Επιτελικά στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα δώσει το «πράσινο φως» για την πρόσθετη ρευστότητα, υπογραμμίζοντας ότι το πιθανότερο είναι η ΕΚΤ να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα τουλάχιστον όσο υπάρχει η προοπτική συμφωνίας και η Ελλάδα δεν έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της. Υπογραμμίζουν ότι δεν θέλουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο άρνησης της ΕΚΤ, καθώς με δεδομένο το πολύ αρνητικό κλίμα και την ανησυχία του κόσμου, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο οι τράπεζες να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Χθες, οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών είχαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, από τον οποίο είχαν ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε την αισιοδοξία του για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, εκτιμώντας ότι οι διαφορές είναι μικρές και θα καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία. Συζητήθηκε αναλυτικά και η κατάσταση ρευστότητας και σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς των τραπεζών υπογράμμισαν στον κ. Δραγασάκη ότι οι επίμονες αναφορές περί ρήξης και σύγκρουσης επιδεινώνουν δραστικά το κλίμα και επιτείνουν τις πιέσεις στη ρευστότητα.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές με αφορμή δημοσιεύματα έκαναν λόγο για σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. «Ο λαός μας ξέρει ποιοι ματώνουν για τα συμφέροντά του και ποιοι παίζουν άθλια παιχνίδια. Η προσπάθεια αυτών των κύκλων θα πέσει στο κενό. Θα προσκρούσει στην ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, αλλά και του λαού».

Σημειώνεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2014, οπότε προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές, οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 36 δισ. ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή