Λ. Κατσέλη: «Η χώρα χρειάζεται αποτελεσματική συμφωνία»

Λ. Κατσέλη: «Η χώρα χρειάζεται αποτελεσματική συμφωνία»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη κατάληξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών σε μια αποτελεσματική συμφωνία, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, κατά την ομιλία της σε εκδήλωση της ΟΤΟΕ. Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, αποτελεσματική συμφωνία σημαίνει να είναι α) υλοποιήσιμη με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, β) σταθεροποιητική, που να μειώνει την αβεβαιότητα και να εγγυάται τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους στο μέλλον, και γ) αναπτυξιακή, με διαρθρωτικά μέτρα που θα διοχετεύουν την απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά.

Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες για να επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος, που είναι η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών:

• Θέσπιση ενός διαφανούς, απλού και σταθερού ρυθμιστικού και φορολογικού πλαισίου, το οποίο θα συμβάλλει στη δημιουργία υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα υποστηρίζει τις επενδύσεις.

• Δημιουργία «αλυσίδων αξίας» που υποστηρίζονται από συστάδες επιχειρήσεων και καινοτόμα παραγωγικά clusters, στα οποία αναπτύσσονται διασυνδέσεις και συνέργειες μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών, εγχώριων και ξένων.

• Διασφάλιση συνθηκών κοινωνικής συνοχής και εργασιακής ειρήνης. 

Αναφερόμενη στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο χαρακτήρισε επαρκώς κεφαλαιοποιημένο, φερέγγυο και ισχυρό, η κ. Κατσέλη εκτίμησε ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

O πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος, επισήμανε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το τραπεζικό σύστημα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην εκπλήρωση του κομβικού του ρόλου, που είναι να λειτουργήσει ως στυλοβάτης στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ο καθηγητής και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΔΙΚΕΤΕ/ΟΤΟΕ Ξενοφών Κοντιάδης παρουσίασε τις προτάσεις της ομοσπονδίας για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, τις εργασιακές σχέσεις στις τράπεζες και το ασφαλιστικό σύστημα του κλάδου.

Τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Από το 2008 έως το τέλος του 2014 το προσωπικό των τραπεζών μειώθηκε κατά 31% ή κατά 20.509 εργαζομένους. Η μείωση προσωπικού υλοποιήθηκε κυρίως μέσω προγραμμάτων συνταξιοδότησης ή πρόωρης αποχώρησης. Μεταξύ Οκτωβρίου 2011 και Απριλίου 2015 αναδιαρθρώθηκαν, μεταβιβάστηκαν και εξυγιάνθηκαν 12 τράπεζες, στις οποίες το 2012 απασχολούνταν 22.659 εργαζόμενοι.

Το ίδιο διάστημα, ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας 6 συνεταιριστικών τραπεζών με 406 εργαζομένους, ενώ 8 ξένες τράπεζες διέκοψαν τη λειτουργία τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, η αναδιάρθρωση αυτή δεν ήταν μια καλά σχεδιασμένη κίνηση. Αντίθετα, ήταν μια αμυντική κίνηση συνένωσης δυνάμεων αλληλένδετη με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή