Στα 5,2 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι από τις αρχές του έτους

Στα 5,2 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι από τις αρχές του έτους

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική αδυναμία αναγκάζει τους φορολογούμενους να απέχουν από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τις αρχές του έτους έχουν φθάσει τα 5,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα οι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (παλαιές και νέες) ανέρχονται στο ποσό των 77,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

1. Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2015 ανήλθαν σε 5,2 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αποδεικνύει την αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

2. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών έως το τέλος του 2014 και νέων από τις αρχές του 2015) ανέρχεται σε 77,8 δισ. ευρώ.

3. Τα περισσότερα από τα παλαιά χρέη θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, δεδομένου ότι αυτά τα χρωστούν πτωχευμένες επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις οφείλουν: Το παλαιό χρέος, δηλαδή αυτό που έχει δημιουργηθεί μέχρι και το τέλος του προηγούμενου έτους και ανέρχεται στα 72,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων:

• ΔΕΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις οφείλουν 6 δισ. ευρώ

• Πτωχευμένες επιχειρήσεις χρωστούν 10,8 δισ. ευρώ

• Φυσικά πρόσωπα οφείλουν 55,8 δισ. ευρώ

• Πλαστά ΑΦΜ χρωστούν 160 εκατ. ευρώ.

4. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων εισπράχθηκαν 571 εκατ. ευρώ από τα νέα ληξιπρόθεσμα (ποσοστό 11,1%) και 870 εκατ. ευρώ από τα παλιά, ενώ διαγράφηκαν ως ανεπίδεκτα είσπραξης κάτι λιγότερο από 300 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει προειδοποιήσει με κατασχέσεις ακινήτων και κινητών αξιών μετά τις 26 Ιουνίου (ημερομηνία που εκπνέει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των εκατό δόσεων). Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραταθεί η προθεσμία για την ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει με κατασχέσεις κινητών αξιών και ακινήτων μετά τις 26 Ιουνίου (όπου και εκπνέει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των εκατό δόσεων). Σε καμία περίπτωση δεν θα δοθεί παράταση και όπως έχει διαμηνύσει η αρμόδια υπουργός Ν. Βαλαβάνη, οι φορολογούμενοι -ιδίως οι μεγαλοοφειλέτες- οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στη ρύθμιση θα πρέπει να είναι έτοιμοι να υποστούν τις συνέπειες. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών «στη ρύθμιση έχουν μπει περίπου 130 από τους περίφημους μεγάλους οφειλέτες, σε σύνολο 6.500 μεγάλων οφειλετών  (2.000 φυσικά πρόσωπα και 4.500 επιχειρήσεις)».

Στο μεταξύ 10 ημέρες απομένουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων. Μέχρι χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί μόλις 1,48 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο 6 εκατ. δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβάλλονται ημερησίως περισσότερες από 500.000 δηλώσεις για να ολοκληρωθεί κανονικά η διαδικασία. Ο λόγος, που οι φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν δήλωση, έγκειται σε σημαντικό βαθμό στην αδιαφορία δεδομένων των οικονομικών συνθηκών αλλά και στις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση για τη μη καταβολή φόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή