Επιβαρύνεται με 300 εκατ. ετησίως ο προϋπολογισμός

Επιβαρύνεται με 300 εκατ. ετησίως ο προϋπολογισμός

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά μέτρων που φορτώνουν τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων με επιπλέον δαπάνες οι οποίες ενδέχεται να ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε, χθες, στη Βουλή. Πρόκειται για το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατήρτισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης και στο οποίο συγκαταλέγονται ασφαλιστικές διατάξεις, με αιχμή αυτές που βελτιώνουν τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), επαναφέρουν τη σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ σε περίπου 30.000 ηλικιωμένους, δίνουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, με συμψηφισμό οφειλών – συντάξεων και μειώνουν τις εισφορές των αυτοαπασχολουμένων γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνολική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού ή του προϋπολογισμού των ταμείων, αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ ενδέχεται και να τα ξεπερνά, εφόσον υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές στα προβλεπόμενα ποσοστά αναπηρίας.

Μάλιστα, αν και πρόκειται για διατάξεις που έχουν εξαγγελθεί, πολλές δε από αυτές αποτελούσαν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα η αποκατάσταση των συντάξεων στους ανασφάλιστους υπερήλικες, η συγκυρία κατά την οποία κατατίθεται και το συνολικό κόστος με το οποίο επιβαρύνονται τα δημόσια οικονομικά δημιουργεί αντιδράσεις. Είναι ενδεικτικό ότι, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αυξάνει για τα επόμενα χρόνια, τις υποχρεώσεις των ταμείων κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση, προτείνει στους εκπροσώπους των θεσμών μέτρα σοκ που περικόπτουν τις συνταξιοδοτικές δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, μόνο για τον ΟΓΑ το κόστος για την καταβολή συντάξεων ύψους 260 ευρώ το μήνα έως το 2016 και 360 ευρώ στη συνέχεια, ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όπως αναφέρεται και στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Αλλα 120 εκατ. ευρώ κοστίζει στο ταμείο των αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ), η δυνατότητα των ασφαλισμένων να επιλέξουν έως και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες. Στην έκθεση του ΓΛΚ δεν γίνεται σαφής αναφορά στο κόστος. Σύμφωνα, πάντως, με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης η εκτίμηση για κόστος της τάξης των 120 εκατ. ευρώ αφορά την ένταξη περίπου του 60% των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Περίπου 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο εκτιμάται κατά μέσο όρο, το κόστος της δυνατότητας συμψηφισμού των συντάξεων με οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, μέτρο που το ΓΛΚ κοστολογεί στα 9,3 εκατ. ευρώ για το 2015, 18,5 εκατ. ευρώ για το 2016 και σε 41,7 εκατ. ευρώ για τα έτη έως το 2019. Αντίστοιχα, για το ΕΤΑΑ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κόστος μεσοσταθμικά ανέρχεται στα 4-5 εκατ. ευρώ, ενώ το ΓΛΚ δεν το ανεβάζει πάνω από 1 εκατ. ευρώ για τα έτη από το 2017 έως το 2019.

Η πρόβλεψη για αναθεώρηση του ποσοστού αναπηρίας μπορεί να οδηγήσει σε απροσδιόριστα μεγάλο κόστος που μπορεί να ξεπεράσει και τα 70 εκατ. ευρώ τον χρόνο, χωρίς όμως να μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς.

Εντύπωση προκαλεί, επίσης, η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες ασφαλισμένες στο Ταμείο Προσωπικού ΗΣΑΠ να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, με πλήρη σύνταξη, με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας τους, εφόσον είχαν συμπληρώσει συντάξιμο χρόνο 25 ετών μέχρι τις 31/12/2010. Αν και εκτιμάται ότι δεν αφορά περισσότερες από 6 γυναίκες, έρχεται ως «φωτογραφική» διάταξη, την ίδια στιγμή που στις Βρυξέλλες, κόβονται όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή