Δεν υποβάλλονται φορολογικές δηλώσεις εν αναμονή της παράτασης

Δεν υποβάλλονται φορολογικές δηλώσεις εν αναμονή της παράτασης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβρασμό βρίσκονται λογιστές και φορολογούμενοι εξαιτίας της καθυστέρησης από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ανακοινώσει τις νέες προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες θα δοθεί παράταση μέχρι τις 27 Ιουλίου, χωρίς πάντως να ξεκαθαρίζεται εάν η νέα ημερομηνία αφορά και τις δηλώσεις των νομικών προσώπων. Μεγάλα λογιστικά γραφεία σημειώνουν ότι θα πρέπει να ανακοινωθούν άμεσα οι αποφάσεις της κυβέρνησης, προκειμένου εάν δεν δοθεί παράταση για τις επιχειρήσεις να εστιάσουν τις μέρες αυτές στην υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων και να αφήσουν πίσω τις δηλώσεις των φυσικών προσώπων.

Οπως αναφέρουν από το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση που θα ξεκαθαρίζει το τι μέλλει γενέσθαι με τις δηλώσεις. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1,9 εκατ. φορολογικές δηλώσεις και απομένουν περισσότερες από 4,1 εκατ. για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στο μεταξύ με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών αποσυνδέεται η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης από την ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης. Ωστόσο, η πρώτη δόση δεν μπορεί να πληρωθεί αργότερα από την 31η Ιουλίου.

Συγκεκριμένα η διάταξη ορίζει ότι: «Η καταβολή του φόρου γίνεται σε 3 ισόποσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία της δήλωσης».

Πλέον με τη διάταξη αυτή μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η οποία όμως δεν θα ξεπερνά την 31η Ιουλίου.

Από την εκκαθάριση των 1.849 845 δηλώσεων προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

• 672.439 φορολογούμενοι θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα. Συνολικά καλούνται να πληρώσουν 536,2 εκατ. ευρώ. Ο καθένας από αυτούς πρέπει να καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 798 ευρώ (επιπλέον φόρος). Στην περίπτωση που ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ στις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 2%.

• 383.224 φορολογούμενοι θα λάβουν επιστροφή από την εφορία. Το ποσό που θα λάβουν ανέρχεται συνολικά 93,5 εκατ. ευρώ. Ο καθένας από αυτούς θα λάβει επιστροφή φόρου κατά μέσο όρο 244 ευρώ. Το πότε θα πιστωθεί από το Δημόσιο το ποσό στους λογαριασμούς είναι άγνωστο δεδομένων των κακών οικονομικών συνθηκών.

• 794.182 φορολογούμενοι οι οποίοι αποτελούν το 42,93% του συνόλου των φορολογουμένων των οποίων η δήλωση έχει εκκαθαρισθεί δεν θα καταβάλουν κανέναν επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.

Τέλος, παράταση ώς τις 27 Ιουλίου, της καταληκτικής ημερομηνίας για την κατάθεση των δηλώσεων ακινήτων (σήμερα ισχύει ώς τις 30 Ιουνίου), προβλέπει η ίδια τροπολογία που κατατέθηκε χθες από την κ. Βαλαβάνη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή