Εκτόνωση στις εκροές καταθέσεων φέρνει η προσδοκία για συμφωνία

Εκτόνωση στις εκροές καταθέσεων φέρνει η προσδοκία για συμφωνία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομαλοποιούνται οι συνθήκες στην τραπεζική αγορά, τουλάχιστον στο κρίσιμο μέτωπο των καταθέσεων, καθώς και χθες επικράτησε ηρεμία με τους περισσότερους να προεξοφλούν την επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης – εταίρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε και χθες η ΕΚΤ για να εξετάσει τις συνθήκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών κρίθηκε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα αύξηση του ELA. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε αύξηση του ορίου καθώς κρίθηκε ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει αλλάξει τακτική, περιορίζοντας το «μαξιλάρι» ρευστότητας που υπήρχε και ουσιαστικά παρακολουθεί την κατάσταση μέρα μέρα και εγκρίνει μόνο την ελάχιστη απαραίτητη ρευστότητα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διαβεβαίωσε στις αρχές της εβδομάδας τον πρωθυπουργό ότι η ΕΚΤ θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα, ζητώντας παράλληλα την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τράπεζες, προχθές Τρίτη, οι τράπεζες εμφάνισαν αύξηση καταθέσεων κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ, αύξηση όμως που οφείλεται στην πίστωση συντάξεων του Δημοσίου.

Χωρίς την πληρωμή των συντάξεων οι εκροές θα διαμορφώνονταν στα 200 εκατ. ευρώ, νούμερο κατά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τις εκροές των προηγούμενων ημερών. Χθες, η εικόνα ήταν ακόμα θετικότερη.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι μετά τις θετικές εξελίξεις στην αρχή της εβδομάδας η μεγάλη ανησυχία υποχώρησε, ωστόσο ο κόσμος παραμένει επιφυλακτικός αναμένοντας την ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς πολλές φορές από τις αρχές του έτους οι προσδοκίες για συμφωνία διαψεύστηκαν. Χθες υπήρξαν νέες εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις, χωρίς πάντως να προκαλέσουν ανησυχία και νέες εκροές.

Σημειώνεται ότι από το τέλος Νοεμβρίου 2014 μέχρι σήμερα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί πάνω από 40 δισ. ευρώ και έχουν συρρικνωθεί στα επίπεδα των 120 – 125 δισ. ευρώ.

Επιπτώσεις

Τις επιπτώσεις στις θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών στις γειτονικές χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης εξετάζει η Standard & Poor’s. Σημειώνεται ότι οι εγχώριες τράπεζες ελέγχουν, μέσω θυγατρικών, μεγάλο μερίδιο αγοράς στη Βουλγαρία, στα Σκόπια, στην Αλβανία, στη Ρουμανία και στη Σερβία, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P διαμορφώνεται στο 15% με 20% από πλευράς ενεργητικού. Η S&P επισημαίνει ότι πλέον οι θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών έχουν πολύ μικρή έκθεση σε ελληνικό κίνδυνο έπειτα από σχετικές ενέργειες των τοπικών κεντρικών τραπεζών. Ο διεθνής οίκος δεν αποκλείει οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών να δεχθούν πιέσεις, μέσω εκροών καταθέσεων, σε περίπτωση που η ΕΚΤ περιορίσει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA. Επίσης εκτιμά πως αν επιβληθούν κεφαλαιακοί περιορισμοί στην Ελλάδα, τότε οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ΝΑ Ευρώπης θα πρέπει να αναπληρώσουν τυχόν εκροές καταθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή