Διαπραγματεύσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΚΤ

Διαπραγματεύσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΚΤ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ΕΚΤ να παρέχει ρευστότητα με το σταγονόμετρο, αυξάνοντας την πίεση στην ελληνική πλευρά για την εξεύρεση συμφωνίας, οι τράπεζες βρίσκονται σε οριακό σημείο ελπίζοντας σε μια άμεση λύση. Χθες, για δεύτερη ημέρα η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η ΤτΕ, δεν κατέθεσε σε σχετικό αίτημα. Κατά τις ίδιες πηγές, δεν υπήρχε ανάγκη πρόσθετης ρευστότητας λόγω της σταθεροποίησης των καταθέσεων τις προηγούμενες ημέρες. Ξένα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ δεν αύξησε τον ELA λόγω αντιδράσεων στο εσωτερικό της.

Εντονη κριτική για τη διογκούμενη εξάρτηση των εγχωρίων τραπεζών από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος διατύπωσε χθες ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν, υπογραμμίζοντας ότι η συνεχιζόμενη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα δημιουργεί σοβαρό ζήτημα παραβίασης των κανόνων περί κρατικής χρηματοδότησης. Οπως τόνισε, οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης έχουν επιταχύνει τις εκροές καταθέσεων, προειδοποιώντας ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποτελεί δανειστή έσχατης ανάγκης για κυβερνήσεις. Σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν καμία πρόσβαση στις αγορές, λαμβάνουν ELA και αγοράζουν κρατικό χρέος (έντοκα γραμμάτια), κάτι που απαγορεύεται.

Οι επισημάνσεις του Γ. Βάιντμαν ερμηνεύθηκαν ως αύξηση των πιέσεων προς το Δ.Σ. της ΕΚΤ για την περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης έναντι της Ελλάδος.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες δεν έχει προηγούμενο, καθώς η ΕΚΤ παρακολουθεί μέρα με τη μέρα την κατάσταση ρευστότητας και εγκρίνει μόνο την ελάχιστη ρευστότητα που απαιτείται ώστε να κλείσουν τα λογιστικά βιβλία των τραπεζών στο τέλος της ημέρας. «Αρχικά ο ELA εγκρινόταν κάθε μήνα, κατόπιν κάθε εβδομάδα και τώρα σε ημερήσια βάση», τονίζει στέλεχος τράπεζας. Στην πραγματικότητα η ΕΚΤ παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση ρευστότητας των εγχωρίων τραπεζών και παρέχει μόνο την απολύτως απαραίτητη ρευστότητα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία, σημειώνουν στελέχη τραπεζών, ότι η λειτουργία του εγχωρίου τραπεζικού συστήματος εξαρτάται αποκλειστικά από την ΕΚΤ και είναι θέμα ωρών να χαθεί το έδαφος κάτω από τα πόδια, αν η ΕΚΤ το αποφασίσει. Προσθέτουν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για να αποφύγουμε αποφάσεις ή ένα ατύχημα ρευστότητας, που θα προκαλούσε μεγάλες και βαθιές επιπτώσεις στην οικονομία και τη χώρα.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι χθες οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν στα 200 εκατ. ευρώ, καθώς παρά τη νέα εμπλοκή οι περισσότεροι φαίνεται ότι πιστεύουν πως στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία. Αλλωστε, ήδη οι περισσότεροι έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε αναλήψεις μετρητών και διατηρούν αυξημένη ρευστότητα για καλό και για κακό. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο 2014, πριν από την προκήρυξη εκλογών, οι καταθέσεις διαμορφώνονταν στα 164 δισ. και σήμερα έχουν υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 125 δισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή