Περαιτέρω απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων ζητούν οι δανειστές

Περαιτέρω απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων ζητούν οι δανειστές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υιοθέτηση όλων των συστάσεων της περίφημης πρώτης εργαλειοθήκης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δεν είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και εφαρμογή των συστάσεων που αφορούν τους κλάδους των πετρελαιοειδών και των ποτών, αλκοολούχων και μη και αποτελούν μέρος της δεύτερης εργαλειοθήκης ζητούν από την Ελλάδα οι δανειστές.

Μπορεί μεν στη δική της παλαιότερη πρόταση των 47 σελίδων η ίδια η ελληνική κυβέρνηση να πρότεινε μία από τις επίμαχες συστάσεις και συγκεκριμένα την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), όμως οι συστάσεις του ΟΟΣΑ περιλαμβάνουν και άλλα «καυτά» ζητήματα, με πιο χαρακτηριστικό τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο είχε ταχθεί εναντίον της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών του δηλώσεων ως κυβέρνηση πλέον είχε προαναγγείλει την κατάργηση του σχετικού νόμου 4177/2013. Μεταξύ των συστάσεων της πρώτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που δεν είχε υιοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση περιλαμβάνεται ακόμη η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, άρση των περιορισμών στον χαρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως αρτοποιείο, περαιτέρω απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών κ.ά.

Οι δανειστές ζητούν ακόμη από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις συστάσεις της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τα πετρελαιοειδή και την παραγωγή ποτών, αλκοολούχων και μη. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την τρόικα τη διενέργεια εργαλειοθήκης Νο 2 η οποία θα αφορούσε τη διερεύνηση των συνθηκών ανταγωνισμού στους τομείς των ποτών, των πετρελαιοειδών, της κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης και του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Παρά τη σωρεία νομοθετημάτων από το 2010 κι έπειτα για την απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων, οι δανειστές ζητούν την άρση και άλλων περιορισμών που υφίστανται ακόμη στο επάγγελμα του μηχανικού, του συμβολαιογράφου, του αναλογιστή και του δικαστικού επιμελητή. Η περαιτέρω απελευθέρωση των εν λόγω επαγγελμάτων περιλαμβανόταν πάντως και στη 47σέλιδη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης ζητούν εξάλειψη των ανταποδοτικών τελών, αλλά και των χρεώσεων υπέρ τρίτων, θέμα το οποίο δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση.

Αντιθέτως, τόσο οι δανειστές όσο και η ελληνική κυβέρνηση στις προτάσεις τους έχουν τονίσει την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας για τη διευκόλυνση του επιχειρείν με τη συνδρομή του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Προτείνεται συγκεκριμένα η μείωση των προϋποθέσεων για την αδειοδότηση επιχειρήσεων χαμηλού κινδύνου (κατ’ αντιστοιχία με τον ορισμό της χαμηλής όχλησης) και η σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα ετοιμάσει τη σχετική νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή