ΤτΕ: Στα 3,7 δισ. η εκροή καταθέσεων τον Μάιο

ΤτΕ: Στα 3,7 δισ. η εκροή καταθέσεων τον Μάιο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 129,9 δισ. ευρώ υποχώρησαν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο τέλος Μαΐου, ενώ η εκροή συνεχίστηκε και τον Ιούνιο, συρρικνώνοντας τα υπόλοιπα κάτω από τα 125 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2004 μέχρι σήμερα, καθώς μόνο σε ένα μήνα, δηλαδή τον Μάιο, οι απώλειες έφτασαν τα 3,5 δισ. ευρώ. Οι εκροές του τελευταίου επταμήνου, δηλαδή από τον Νοέμβριο, όταν ανακοινώθηκε η πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ξεπερνούν πλέον τα 40 δισ. ευρώ και είναι οι μεγαλύτερες που υπήρξαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι σήμερα. Το θρίλερ των τελευταίων 24ώρων για την επίτευξη συμφωνίας προκάλεσε εκ νέου πιέσεις την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, ενώ τις προηγούμενες ημέρες η κατάσταση στη ρευστότητα είχε δείξει σημάδια εκτόνωσης, λόγω κυρίως και των εισροών που έμπαιναν στο σύστημα για την πληρωμή των συντάξεων. Η ΕΚΤ ανανέωσε δύο φορές την εβδομάδα που μας πέρασε τη χορήγηση ρευστότητας από τον ELA –στις 22 και 23 Ιουνίου– ενώ έκτοτε δεν έχει προχωρήσει στη χορήγηση νέας, απόφαση που ευθυγραμμίζεται με τη θέση της ΤτΕ.

Σύμφωνα με πηγές από την ΕΚΤ, που επικαλείται το Bloomberg, η Κεντρική Τράπεζα θα παραμείνει σε ετοιμότητα τα επόμενα 24ωρα, αλλά ήδη έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί στο εσωτερικό της, προεξάρχοντος του επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν. Ο επικεφαλής της Bundesbank υποστήριξε ότι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης έχουν επιταχύνει τις εκροές καταθέσεων και προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποτελεί δανειστή έσχατης ανάγκης για κυβερνήσεις.

Η εικόνα που μεταφέρεται από τις τράπεζες είναι ότι οι εκροές είναι καθημερινές, αλλά η σταδιακή εισροή χρημάτων για την καταβολή των συντάξεων εξισορροπεί το σύστημα. Η ισορροπία, ωστόσο, είναι οριακή και ήδη η εξάρτηση από τον ELA, με πρόσθετα 3 δισ. ευρώ περίπου αυτή την εβδομάδα, έχει ανέλθει στα 89 δισ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Μάιο, οι απώλειες από τις καταθέσεις εντοπίζονται στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, οι οποίες μειώθηκαν περαιτέρω κατά 3 δισ. ευρώ τον Μάιο, υποχωρώντας στα 111,4 δισ. ευρώ. Ο κύριος όγκος των εκροών προέρχεται από τις προθεσμιακές καταθέσεις, που συρρικνώθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ, καθώς λόγω της αβεβαιότητας μεγάλη μερίδα των καταθετών «σπάει» τους κλειστούς λογαριασμούς και τα υπόλοιπα είτε τα μεταφέρει σε απλούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου είτε τα αποσύρει στο σπίτι. Συνολικά μαζί με τα υπόλοιπα που διατηρεί η Γενική Κυβέρνηση στις τράπεζες, οι εκροές του Μαΐου ανήλθαν στα 4,1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα των καταθέσεων συρρικνώθηκαν στα 138,6 δισ. ευρώ. Οι απώλειες προήλθαν κυρίως από τη μείωση των διαθεσίμων που διατηρεί ο στενός δημόσιος τομέας και λιγότερο από τα υπόλοιπα των νοσοκομείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή