Φιέστα για συνεργασία με τη Βενεζουέλα στον τομέα της ενέργειας στήνει ο Π. Λαφαζάνης

Φιέστα για συνεργασία με τη Βενεζουέλα στον τομέα της ενέργειας στήνει ο Π. Λαφαζάνης

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η χώρα φλερτάρει με τη χρεοκοπία, ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης συνεχίζει να παίζει το πολιτικό και επικοινωνιακό παιχνίδι των εναλλακτικών –υποτίθεται– στρατηγικών εταίρων της χώρας. Χθες ο κ. Λαφαζάνης είχε συνάντηση με τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φαρίντ Φερνάντες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε παρουσία και του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Γρηγόρη Στεργιούλη, εξετάστηκαν οι δυνατότητες για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, κυρίως στους τομείς προμήθειας πετρελαϊκών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές, καθώς και πιθανές συνέργειες στους τομείς της έρευνας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας ανάμεσα στα ΕΛΠΕ και στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA (Petrόleos de Venezuela S.A.).

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως πρόκειται περισσότερo για επικοινωνιακές κινήσεις, αφού:

1. Η Βενεζουέλα δεν μπορεί να αποτελεί εναλλακτικό προμηθευτή πετρελαίου για την Ελλάδα και μάλιστα σε ανταγωνιστικές τιμές λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς.

2. Η συμμετοχή της κρατικής εταιρείας της Βενεζουέλας σε διαγωνισμούς για τα πετρελαϊκά οικόπεδα στην Ελλάδα θεωρητικώς είναι πιθανή, πρακτικώς ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η PDVSA δεν έχει δραστηριότητα στη Μεσόγειο και στην Αδριατική, που σημαίνει ότι η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται εκτός του στρατηγικού της πεδίου. Ακόμη και εάν ήθελε να την εντάξει, θα απαιτούσε πολύ χρόνο για τη διερεύνησή της αφού δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τα γεωλογικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους εν εξελίξει διαγωνισμούς του Ιουνίου και της Κρήτης, η συμμετοχή της είναι ανέφικτη. Καμία εταιρεία δεν μπορεί να πάει σε κάποια περιοχή εάν δεν την έχει μελετήσει γεωλογικά, διαδικασία που απαιτεί πολλούς μήνες και εξειδικευμένο προσωπικό. Ο διαγωνισμός λήγει στις 16 Ιουλίου και σύμφωνα με το υπουργείο δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση. Ακόμη όμως κι αν ο κ. Λαφαζάνης αποφάσιζε να δώσει παράταση, κανένας δεν μπορεί να του εγγυηθεί ότι η εταιρεία θα εμφανιστεί. Δεν υπάρχει παγκοσμίως πετρελαϊκή εταιρεία, ακόμη και κρατική τύπου Βενεζουέλας, που να μπει σε μια περιοχή χωρίς αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια, δεδομένου ότι το κόστος του εγχειρήματος είναι υψηλό και το ρίσκο ακόμη μεγαλύτερο. Τα ΕΛΠΕ, από την άλλη, έχουν αγοράσει τα δεδομένα, έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και βρίσκονται στο τελικό στάδιο της συμφωνίας με μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία του κλάδου. Μελετούν αυτή την περίοδο και τα 20 οικόπεδα για να υποβάλουν προσφορά γι’ αυτά που θεωρούν πιο ελπιδοφόρα με βάση την ανάλυση των δεδομένων. Κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι ο πρέσβης τούς πρότεινε τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ σε δικά τους κοιτάσματα στη Βενεζουέλα, που είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Ωστόσο, τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται στον τομέα σε Λιβύη και Αίγυπτο, και στη στρατηγική τους έχουν την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Αυτή την περίοδο, όπως είπε χθες και ο διευθύνων σύμβουλος, εστιάζουν στον ελλαδικό χώρο, χωρίς να αποκλείουν και άλλες περιοχές. Θεωρητικώς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια κοινοπραξία στη Βενεζουέλα, αλλά ήδη έχουν αρκετά επενδυτικά ανοίγματα για να δοκιμάσουν μια λατινοαμερικανική περιπέτεια. Εχουν αναλάβει το κοίτασμα του Πατραϊκού, διεκδικούν άλλα δύο χερσαία στη Δυτική Ελλάδα και θα διεκδικήσουν κάποια από το Ιόνιο.

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις περί παρέμβασης του υπουργού στον ανταγωνισμό και στη διαγωνιστική διαδικασία, οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν ότι δικαίωμα συμμετοχής έχει οποιαδήποτε εταιρεία αρκεί να αγοράσει 1.500 χλμ. σεισμικών δεδομένων κατ’ ελάχιστο, να καταθέσει εγγυητική επιστολή 100.000 ευρώ και να μην είναι οffshore. Εξάλλου, και στο παρελθόν οι κυβερνήσεις απηύθυναν προσκλήσεις σε πετρελαϊκές εταιρείες μέσω των διπλωματικών αποστολών των χωρών τους στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς. Απλώς δεν είχαν την τριτοκοσμική προσέγγιση του κ. Λαφαζάνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή