Διαφωνία για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την αύξηση των εισφορών

Διαφωνία για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την αύξηση των εισφορών

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά βήματα προσέγγισης των δανειστών στο θέμα του ασφαλιστικού περιέχει η νέα ελληνική πρόταση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την αύξηση των εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους να συνεχίζουν να αποτελούν τα σημαντικότερα σημεία διαφωνίας. Η Ελλάδα δέχεται να μπει στον «πάγο» η δέσμευσή της για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και αφήνει ανοικτό μόνο το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κατόπιν διαβούλευση και με τη συνεργασία του ILO.

Η κυβέρνηση υιοθετεί τις θέσεις των δανειστών για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, με μόνη διαφορά την έναρξη των αλλαγών όχι τον Ιούλιο αλλά τον Οκτώβριο του 2015. Οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας θα γίνουν σταδιακά, με βηματισμό έως το 2022, χωρίς αναφορά στα θεμελιωμένα δικαιώματα. Εξαιρέσεις προβλέπονται μόνο για τους εργαζομένους στα βαρέα και τις μητέρες με ΑμεΑ.

Οσον αφορά το ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση δέχεται όχι τη σταδιακή κατάργησή του έως το τέλος του 2019, αλλά την αντικατάστασή του έως το τέλος του 2018, απορρίπτοντας την πρόταση για άμεση κατάργησή του στο προνομιούχο 20% των δικαιούχων.

Στο θέμα της αύξησης των εισφορών υγείας για τους συνταξιούχους, η ελληνική πλευρά επιμένει στην αύξηση από το 4% στο 5% και όχι στο 6%, καθώς και στην επέκτασή της και στις επικουρικές. Δεν αποδέχεται επιπλέον ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, θεωρώντας ότι η έμμεση μείωση των συντάξεων από την αύξηση της εισφοράς λειτουργεί ως τέτοιο. Επίσης, δεν κάνει καμία αναφορά στον ασφαλιστικό νόμο 3863 που οι θεσμοί ζητούν να εφαρμοστεί. Η Ελλάδα επιμένει και στο θέμα της αύξησης των εισφορών σε εργοδότες και εργαζομένους, επαναφέροντας την πρόταση που απέρριψαν οι θεσμοί για αύξηση των εισφορών 3,9% στο ΙΚΑ (2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζομένους), καθώς και την πρόταση για αύξηση των εισφορών στις επικουρικές, από 3% σε 3,5%.

Η ελληνική πρόταση συμπίπτει με αυτήν των θεσμών για εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016.

Οπως συμπίπτει και με την ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, χωρίς όμως αναφορά στη δέσμευση να λειτουργεί χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Επιμένει ότι θα εξαιρεθούν οι περισσότεροι από τους φόρους υπέρ τρίτων, όχι όλοι, και δέχεται ότι θα ληφθούν όλες οι δημοσιονομικές πρόνοιες για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ όσον αφορά στην κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις.

Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται και τη «δύσκολη» πρόταση των θεσμών για κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και τη σταδιακή εναρμόνιση των εισφορών με αυτές του ΙΚΑ. Στην πράξη, η πρόταση αυτή οδηγεί σε μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, κυρίως στον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ, αλλά και στο ΙΚΑ, που κάθε χρόνο λαμβάνουν από  τον  κρατικό  προϋπολογισμό πολύ  μεγαλύτερη  χρηματοδότηση από την προβλεπόμενη.

Στον αντίποδα, η χώρα μας δεν δέχεται την πρόταση που ορίζει ότι όσοι συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά θα λαμβάνουν βασική και αναλογική σύνταξη μόνο με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, καθώς αυτό θα οδηγούσε όσους συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα στη λήψη μόνο της βασικής σύνταξης.

Σύγκλιση απόψεων, με πολύ μικρές φραστικές αποκλείσεις, διαφαίνεται στο δεύτερο, μεγάλο κύμα ασφαλιστικών αλλαγών που θα ισχύσουν από το 2016. Μεταξύ άλλων, συμφωνείται ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους αυτοαπασχολουμένους (με βάση το πραγματικό εισόδημα), μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα στις συντάξεις, αλλαγές στον ΟΓΑ, με έως και τριπλασιασμό των εισφορών και ενοποιήσεις οργανισμών προκειμένου έως το τέλος του 2017 ή το αργότερο έως το 2018 να υπάρχουν από ένα έως το πολύ τρία Ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή