Σενάρια για κλείσιμο των τραπεζών από την «σκληρή» πτέρυγα της ΕΚΤ

Σενάρια για κλείσιμο των τραπεζών από την «σκληρή» πτέρυγα της ΕΚΤ

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πηγές της της σκληρής πτέρυγας του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δηλώνουν στην "Κ" ότι θα ήταν καλύτερο να κλείσουν οι τράπεζες για την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα.

Αν δεν συμβεί αυτό, όπως λένε, η αιμορραγία θα είναι ακατάσχετη, θα οδηγηθούν εξ ανάγκης στο κλείσιμο και θα είναι πολύ πιο δύσκολο να ανοίξουν ξανά ακόμα και αν οι Έλληνες ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας. Από την άλλη, όπως σημειώνουν, αν κλείσουν προληπτικά και το δημοψήφισμα είναι υπέρ της συμφωνίας, θα είναι πολύ πιο εύκολο να ανοίξουν ξανά και να γίνει άρση των κεφαλαιακών ελέγχων γιατί, σε αντίθεση με την Κύπρο, το ζήτημα είναι πολιτικό, όχι χρηματοοικονομικό.

«Όταν φύγει η πολιτική αβεβαιότητα, μπορούν να φύγουν και οι περιορισμοί», όπως λένε. Στην αυριανή τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ, το παιχνίδι θα κριθεί από τη στάση του Μάριο Ντράγκι: η εκτίμηση είναι ότι αν ταχθεί υπέρ της διακοπής του ELA, θα υπάρξει η αναγκαία αυξημένη πλειοψηφία στο δ.σ. για να συμβεί αυτό, καθιστώντας αναπόφευκτους τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή