Στα 6,3 δισ. ο νέος στόχος των αποκρατικοποιήσεων

Στα 6,3 δισ. ο νέος στόχος των αποκρατικοποιήσεων

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτεύξιμος χαρακτηρίζεται από στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ο στόχος των εσόδων, ύψους 6,3 δισ. ευρώ, από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων την περίοδο 2015-17. Παρά το γεγονός ότι τα εκτιμώμενα έσοδα είναι διευρυμένα κατά 2,5 δισ. ευρώ από εκείνα που είχε συμπεριλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο προηγούμενο σχέδιο μέτρων, οι άνθρωποι του Ταμείου παραμένουν αισιόδοξοι. Τότε (3/6/2015), η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει τον στόχο των 3,9 δισ. ευρώ για την επίμαχη τριετία, προκειμένου να πετύχει τη συμφωνία με τους δανειστές της χώρας.

Ο νέος στόχος διευρύνεται στα 6,3 δισ. ευρώ. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ παρατηρούσε ότι ο στόχος παραμένει δύσκολος, αλλά είναι επιτεύξιμος. «Αρκεί να υπογραφεί η συμφωνία και πολλά μπορούν να γίνουν», σημείωσε. Ο ίδιος παρατηρούσε ότι για εφέτος ο στόχος είναι εύκολα επιτέυξιμος. Ηδη έχουν εισπραχθεί (Μάρτιος 2015) περίπου 190 εκατ. ευρώ από τις άδειες της κινητής τηλεφωνίας που δημοπράτησε πέρυσι η ΕΕΤΤ. Μόνο η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα ανέβαζε τον φετινό στόχο σε 1,4 δισ. ευρώ, που έχει η κυβέρνηση υποσχεθεί. Οι άνθρωποι του ΤΑΙΠΕΔ παραδέχονταν μάλιστα ότι η ολοκλήρωση της σχετικής συναλλαγής είναι εφικτή μέχρι το τέλος του έτους.

Το έργο του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τη διετία 2016-17. Για τις δύο αυτές χρονιές η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί αποκρατικοποιήσεις ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,7 δισ. αφορούν την επόμενη χρονιά. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, ο οποίος δεν έχει καταρριφθεί μέχρι σήμερα, στα πέντε χρόνια που οι κυβερνήσεις υλοποιούν αποκρατικοποιήσεις.

Βεβαίως το ΤΑΙΠΕΔ έχει κάποια κρυφά «χαρτιά» προς την κατεύθυνση αυτή. Ενα από αυτά είναι η αποκρατικοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, η οποία ξαναμπαίνει στον χάρτη. Η αξιοποίηση του Ελληνικού μπορεί να προσθέσει άλλα 300 εκατ. ευρώ στα προσδοκώμενα έσοδα. Το ποσό αφορά το προκαταβαλλόμενο τίμημα του προτιμητέου επενδυτή. Βεβαίως, όσο καθυστερεί η επανέναρξη της διαδικασίας της αποκρατικοποίησης ο στόχος αυτός απομακρύνεται.

Ωστόσο, θεωρητικά μια επιτάχυνση της διαδικασίας μπορεί ακόμη να καλύψει το χαμένο έδαφος και να υπογραφεί η σχετική σύμβαση έως το τέλος του 2016.

Ο δεύτερος «λαγός» του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι άλλος από τον ΟΤΕ. Οπως το 2011, έτσι και τώρα η κυβέρνηση θ’ αναγκαστεί να προχωρήσει στην πώληση του 10% των μετοχών που κατέχει στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. Ηδη οι εταίροι έχουν ζητήσει την άμεση μεταβίβαση των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προχωρήσει η πώληση. Σε σημερινές αξίες, το 10% του ΟΤΕ αντιστοιχεί σε 400 εκατ. ευρώ, που με μια εύλογη αναβάθμιση του Χ.Α. μετά την πιθανή συμφωνία να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Πρέπει πάντως εδώ να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση θα λάβει το 60% των όποιων εσόδων επιτευχθούν από την πώληση, καθώς το 4% των μετοχών ΟΤΕ είναι κυριότητας ΙΚΑ.

Προφανώς τα παραπάνω δεν αρκούν για το «άλμα» στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Χωρίς να συμπεριληφθεί κάποια ενεργειακή επιχείρηση, όπως ο ΑΔΜΗΕ. Το τελευταίο ζητούσαν οι πιστωτές ως προαπαίτηση για την επίτευξη της συμφωνίας.

Αλλά ακόμη και να συμπεριληφθεί και ο ΑΔΜΗΕ, δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρος ο στόχος των εσόδων. Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθμίσει το γεγονός ότι κάποιες αποκρατικοποιήσεις που ήδη έχουν συμφωνηθεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί, συνιστούν κινούμενη άμμο. Για παράδειγμα o ΔΕΣΦΑ, για τον οποίο η κυβέρνηση προεξοφλεί έσοδα 188 εκατ. ευρώ για το 2016. Τα έσοδα αυτά πλέον δεν θεωρούνται δεδομένα, μετά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το ότι η συμφωνία με τη Socar παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο.

Επίσης η κυβέρνηση προεξοφλεί έσοδα 95 εκατ. ευρώ για την ίδια χρονιά από τον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Εν τούτοις, εφόσον κηρυχθεί άγονος ο εν εξελίξει διαγωνισμός, είναι δύσκολο κάποιος να προεξοφλήσει τα έσοδα και τον χρόνο που αυτά θα προέλθουν από μια νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή