ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 6,3 δισ. ο νέος στόχος των αποκρατικοποιήσεων

sta-6-3-dis-o-neos-stochos-ton-apokratikopoiiseon-2090517

Επιτεύξιμος χαρακτηρίζεται από στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ο στόχος των εσόδων, ύψους 6,3 δισ. ευρώ, από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων την περίοδο 2015-17. Παρά το γεγονός ότι τα εκτιμώμενα έσοδα είναι διευρυμένα κατά 2,5 δισ. ευρώ από εκείνα που είχε συμπεριλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο προηγούμενο σχέδιο μέτρων, οι άνθρωποι του Ταμείου παραμένουν αισιόδοξοι. Τότε (3/6/2015), η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει τον στόχο των 3,9 δισ. ευρώ για την επίμαχη τριετία, προκειμένου να πετύχει τη συμφωνία με τους δανειστές της χώρας.

Ο νέος στόχος διευρύνεται στα 6,3 δισ. ευρώ. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ παρατηρούσε ότι ο στόχος παραμένει δύσκολος, αλλά είναι επιτεύξιμος. «Αρκεί να υπογραφεί η συμφωνία και πολλά μπορούν να γίνουν», σημείωσε. Ο ίδιος παρατηρούσε ότι για εφέτος ο στόχος είναι εύκολα επιτέυξιμος. Ηδη έχουν εισπραχθεί (Μάρτιος 2015) περίπου 190 εκατ. ευρώ από τις άδειες της κινητής τηλεφωνίας που δημοπράτησε πέρυσι η ΕΕΤΤ. Μόνο η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα ανέβαζε τον φετινό στόχο σε 1,4 δισ. ευρώ, που έχει η κυβέρνηση υποσχεθεί. Οι άνθρωποι του ΤΑΙΠΕΔ παραδέχονταν μάλιστα ότι η ολοκλήρωση της σχετικής συναλλαγής είναι εφικτή μέχρι το τέλος του έτους.

Το έργο του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τη διετία 2016-17. Για τις δύο αυτές χρονιές η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί αποκρατικοποιήσεις ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,7 δισ. αφορούν την επόμενη χρονιά. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, ο οποίος δεν έχει καταρριφθεί μέχρι σήμερα, στα πέντε χρόνια που οι κυβερνήσεις υλοποιούν αποκρατικοποιήσεις.

Βεβαίως το ΤΑΙΠΕΔ έχει κάποια κρυφά «χαρτιά» προς την κατεύθυνση αυτή. Ενα από αυτά είναι η αποκρατικοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, η οποία ξαναμπαίνει στον χάρτη. Η αξιοποίηση του Ελληνικού μπορεί να προσθέσει άλλα 300 εκατ. ευρώ στα προσδοκώμενα έσοδα. Το ποσό αφορά το προκαταβαλλόμενο τίμημα του προτιμητέου επενδυτή. Βεβαίως, όσο καθυστερεί η επανέναρξη της διαδικασίας της αποκρατικοποίησης ο στόχος αυτός απομακρύνεται.

Ωστόσο, θεωρητικά μια επιτάχυνση της διαδικασίας μπορεί ακόμη να καλύψει το χαμένο έδαφος και να υπογραφεί η σχετική σύμβαση έως το τέλος του 2016.

Ο δεύτερος «λαγός» του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι άλλος από τον ΟΤΕ. Οπως το 2011, έτσι και τώρα η κυβέρνηση θ’ αναγκαστεί να προχωρήσει στην πώληση του 10% των μετοχών που κατέχει στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. Ηδη οι εταίροι έχουν ζητήσει την άμεση μεταβίβαση των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προχωρήσει η πώληση. Σε σημερινές αξίες, το 10% του ΟΤΕ αντιστοιχεί σε 400 εκατ. ευρώ, που με μια εύλογη αναβάθμιση του Χ.Α. μετά την πιθανή συμφωνία να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Πρέπει πάντως εδώ να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση θα λάβει το 60% των όποιων εσόδων επιτευχθούν από την πώληση, καθώς το 4% των μετοχών ΟΤΕ είναι κυριότητας ΙΚΑ.

Προφανώς τα παραπάνω δεν αρκούν για το «άλμα» στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Χωρίς να συμπεριληφθεί κάποια ενεργειακή επιχείρηση, όπως ο ΑΔΜΗΕ. Το τελευταίο ζητούσαν οι πιστωτές ως προαπαίτηση για την επίτευξη της συμφωνίας.

Αλλά ακόμη και να συμπεριληφθεί και ο ΑΔΜΗΕ, δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρος ο στόχος των εσόδων. Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθμίσει το γεγονός ότι κάποιες αποκρατικοποιήσεις που ήδη έχουν συμφωνηθεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί, συνιστούν κινούμενη άμμο. Για παράδειγμα o ΔΕΣΦΑ, για τον οποίο η κυβέρνηση προεξοφλεί έσοδα 188 εκατ. ευρώ για το 2016. Τα έσοδα αυτά πλέον δεν θεωρούνται δεδομένα, μετά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το ότι η συμφωνία με τη Socar παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο.

Επίσης η κυβέρνηση προεξοφλεί έσοδα 95 εκατ. ευρώ για την ίδια χρονιά από τον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Εν τούτοις, εφόσον κηρυχθεί άγονος ο εν εξελίξει διαγωνισμός, είναι δύσκολο κάποιος να προεξοφλήσει τα έσοδα και τον χρόνο που αυτά θα προέλθουν από μια νέα διαγωνιστική διαδικασία.