Τροχοπέδη στην ανάπτυξη από την αύξηση του ΦΠΑ και τη φορολόγηση εταιρειών

Τροχοπέδη στην ανάπτυξη από την αύξηση του ΦΠΑ και τη φορολόγηση εταιρειών

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάστηκαν αρκετές προτάσεις τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τους θεσμούς με το χάσμα μεταξύ τους να μοιάζει αγεφύρωτο, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (σ.σ. Παρασκευή βράδυ). Ωστόσο, και οι δύο προτάσεις, όσο και αν είναι επιτακτική η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι και οι δύο βαθιά υφεσιακές ή, διαφορετικά, δεν περιλαμβάνουν κανένα αναπτυξιακό μέτρο. Η αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις καθώς και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ αποτελούν τα μέτρα εκείνα που ξεχωρίζουν από τα δύο πακέτα, δεδομένου ότι τα προσδοκώμενα έσοδα προσεγγίζουν τα 2-3 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τα δύο ανωτέρω μέτρα είναι αυτά που λειτουργούν αντίστροφα από την επιδιωκόμενη, στα λόγια τουλάχιστον, προσπάθεια μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η «Κ» παρουσιάζει τις προτάσεις των δύο πλευρών και τα προβλήματα που δημιουργούν αυτές:

ΦΠΑ

Ελληνική πρόταση: Τρεις συντελεστές ΦΠΑ (6%, 13% και 23%). Στον χαμηλό θα ενταχθούν φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ στον μεσαίο ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τρόφιμα και τουρισμός. Ολα τα υπόλοιπα συμπεριλαμβανομένων της μεταφοράς και της εστίασης εντάσσονται στον υψηλό συντελεστή. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε διατήρηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά (μειωμένοι κατά 30% οι συντελεστές ΦΠΑ). Τα προσδοκώμενα έσοδα ανέρχονται στο 0,93% του ΑΕΠ ή 1,67 δισ. ευρώ.

Δανειστές: Προτείνουν επίσης τρεις συντελεστές (6%, 13% και 23%).

Στον χαμηλό θα ενταχθούν φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ στον μεσαίο ηλεκτρικό, βασικά τρόφιμα, ενέργεια, νερό. Στον υψηλό συντελεστή όλα τα υπόλοιπα, περιλαμβανομένων μεταφορών, εστίασης, τουρισμού και λοιπών τροφίμων (μακαρόνια, ρύζι). Επίσης, ζητούν την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά. Τα προσδοκώμενα έσοδα ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, στην πρόταση των δανειστών περιλαμβάνεται ρήτρα μείωσης του ΦΠΑ στο τέλος του 2016, ανάλογα με την εισπραξιμότητα του φόρου και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής

Φορολογία επιχειρήσεων

Ελληνική πρόταση: Προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 28% από 26%. Ταυτόχρονα προτείνεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς με συντελεστή 12% για τις επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ. Η πρόταση αυτή της κυβέρνησης σε συνδυασμό με άλλα μέτρα επώδυνα που προτείνονται για τις επιχειρήσεις μπορεί να τις οδηγήσει σε μειώσεις μισθών και απολύσεις.

Δανειστές: Προτείνουν επίσης την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 28% από 26%. Ωστόσο, διαφοροποιούνται με την ελληνική κυβέρνηση και αντί της έκτακτης εισφοράς προτείνουν την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για όλες τις επιχειρήσεις.

Εισφορά αλληλεγγύης

Κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνούν η εισφορά αλληλεγγύης να ενταχθεί στη φορολογία εισοδήματος. Σημειώνεται ότι αρχικά η ελληνική πρόταση προέβλεπε την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Συμφωνία υπάρχει και στην επανεξέταση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Αγρότες

Ελληνική πρόταση: Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλέον ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η φορολογία εισοδήματος των αγροτών. Στην πρότασή της, ωστόσο, δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Δανειστές: Οι δανειστές συμφωνούν στην αύξηση της φορολογίας των αγροτών, ενώ ζητούν ταυτόχρονα την κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων και φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Αμυντικές δαπάνες

Ελληνική πρόταση: Η Αθήνα προωθεί περικοπές αμυντικών δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ για το 2016.

Δανειστές: Οι θεσμοί ζητούν διπλάσιες για το 2016 και συγκεκριμένα 400 εκατ. ευρώ.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Ελληνική πρόταση: Προτείνεται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων του μηχανικού, του αναλογιστή, του συμβολαιογράφου και του δικαστικού επιμελητή. Επίσης, προτείνουν την εφαρμογή της εργαλειοθήκης «ΟΟΣΑ ΙΙ» για αλκοολούχα ποτά και μη και για τα πετρελαιοειδή, αλλά και την απελευθέρωση αγοράς ενοικίασης τουριστικής κατοικίας και την απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων.

Δανειστές: Συμφωνούν με τα παραπάνω, αλλά ζητούν επιπλέον την εφαρμογή όλων όσα δεν νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης «ΟΟΣΑ Ι»,

Αποκρατικοποιήσεις

Ελληνική πρόταση: Προτείνει την ιδιωτικοποίηση σε περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και Ελληνικό.

Δανειστές: Συμπεριλαμβάνουν τα ανωτέρω στην πρότασή τους καθώς και τις αποκρατικοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ, όπως και τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του συνόλου των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή