Στα ίδια επίπεδα διατήρησε τον ELA η ΕΚΤ

Στα ίδια επίπεδα διατήρησε τον ELA η ΕΚΤ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα της Παρασκευής διατήρησε το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Κυριακής. Δεδομένων των μεγάλων εκροών των προηγούμενων ημερών, η μη αύξηση καθιστά αδύνατη την ομαλή λειτουργία των τραπεζών τη Δευτέρα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ επανέλαβε ότι αν δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα, δηλαδή συμφωνία μέχρι μεθαύριο Τρίτη, τότε ο ELA θα διακοπεί.

Ο κύβος ερρίφθη για την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στις εγχώριες τράπεζες και πλέον μόνο πολιτική παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο θα μπορούσε να εξομαλύνει την κατάσταση. Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας της Τράπεζας της Ελλάδος, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει την κυβέρνηση για τις αποφάσεις της ΕΚΤ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα εισηγηθεί στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό οικονομικών Γ. Βαρουφάκη την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η κυβέρνηση, πρακτικά δεν έχει καμία άλλη εναλλακτική εκτός αν υποχωρήσει και αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών, παρά να συμφωνήσει με τα capital controls. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να ανοίξουν αύριο το πρωί οι τράπεζες και πολύ γρήγορα να βρεθούν χωρίς ρευστότητα ώστε να εξυπηρετήσουν τις συναλλαγές. Έτσι το πιθανότερο από αύριο είναι να ξεκινήσει ειδική τραπεζική αργία και είναι αβέβαιο το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει η ΕΚΤ δεν μπορεί να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες χωρίς η χώρα να βρίσκεται σε πρόγραμμα με την ΕΕ, πολύ περισσότερο αν δεν πληρώσει το ΔΝΤ και κινηθούν διαδικασίες αθέτησης πληρωμής.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες και προσπάθειες για την επαναπροσέγγιση κυβέρνησης – εταίρων ώστε να αποφευχθεί την ύστατη στιγμή η μεγάλη αυτή περιπέτεια. Ωστόσο οι υψηλοί τόνοι, και η συγκουσιακή διάθεση που έχει επικρατήσει μέχρι τώρα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Το Προεδρικό Διάταγμα για την αναστολή λειτουργίας των τραπεζών είναι ήδη έτοιμο και θα προωθηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας ώστε να τεθεί σε εφαρμογή.  Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης δήλωσε στο BBC, όπως μεταδόθηκε από ξένα μέσα, ότι είναι πιθανό να προχωρήσουμε σε κεφαλαιακούς περιορισμούς, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι αποκρουστική η σκέψη της ΕΚΤ να κόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Όπως τόνισε νωρίτερα σε συνέντευξή του ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ,  ο συνδυασμός της αιφνιδιαστικά εξαγγελίας δημοψηφίσματος και της σύστασης της ελληνικής κυβέρνησης για απόρριψη του προγράμματος, υπήρξε καταλυτικός για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, και από αυτή τη βάση θα ήταν δύσκολο να παραταθεί έστω και για μία μόνον εβδομάδα το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. 

Μετά από αυτό θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το ΔΝΤ κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε έξοδο από το ευρώ. Ο κ. Νοβότνι εκτίμησε ότι  οι μαζικές εκροές καταθέσεων είναι πιθανό να καταστήσουν αναγκαίο τον έλεγχο κίνησης κεφαλαίων, κάτι που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα πληρωμών των ελληνικών τραπεζών, και να κινδύνευε κατόπιν η φερεγγυότητα της ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας και ως εκ τούτου η λειτουργία του κράτους.

Παράλληλα το πρώην μέλος της ΕΚΤ Λορένζο Μπίνι Σμάγκι σε άρθρο του εκτίμησε ότι  η ΕΚΤ δεν μπορεί πλέον να παρέχει έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, λόγω της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους πιστωτές της και των αμφιβολιών ως προς το αν η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή