ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Fitch

Υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Fitch

Στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, από CCC σε CC προχώρησε χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Οπως σημειώνει, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές αυξάνει τον κίνδυνο να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο μέλλον. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να μην πληρώσει το ΔΝΤ και τα ομόλογα που έχει στην κατοχή του το Ευρωσύστημα. Πάντως, επικράτηση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα ενδεχομένως να βοηθήσει να περιοριστούν κάποιοι από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, σημειώνει η Fitch.

Εν τω μεταξύ, στην ανακοίνωση της λήξης του ελληνικού προγράμματος προχώρησε χθες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF) λίγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Σύμφωνα με τον Μηχανισμό, το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας έληξε χθες τα μεσάνυχτα και «ως εκ τούτου, η τελευταία δόση του δανείου του EFSF ύψους 1,8 δισ. ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και τα 10,9 δισ. ευρώ σε τίτλους του EFSF για την κάλυψη του δυνητικού κόστους της ανακεφαλαιοποίησης ή της εξυγίανσης των τραπεζών στην Ελλάδα θα ακυρωθούν».

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του EFSF, κ. Κλ. Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι «είναι λυπηρό για την Ελλάδα ότι το πρόγραμμα του EFSF θα λήξει σήμερα, χωρίς καμία διευθέτηση που θα το διαδεχθεί και ότι τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται σε κίνδυνο».