Οι τουρίστες ανησυχούν για την επάρκεια σε καύσιμα, τρόφιμα, αλλά και ποτά

Οι τουρίστες ανησυχούν για την επάρκεια σε καύσιμα, τρόφιμα, αλλά και ποτά

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα έχετε, ρεύμα; Bενζίνη θα υπάρχει για τη μεταφορά των τουριστών; Θα έχουν καύσιμα τα αεροπλάνα για την επιστροφή μας; Θα υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα ή ποτά;

Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα ερωτήματα που απευθύνουν ξένοι συνεργάτες και τουρίστες προς τους Ελληνες ξενοδόχους μετά το κλείσιμο των τραπεζών και τη λήψη των περιοριστικών ορίων στις αναλήψεις. Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι επιχειρούν να καθησυχάσουν τους ξένους επισκέπτες με στόχο τον περιορισμό των ζημιών που προκάλεσε στον κλάδο η απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και να διεξάγει δημοψήφισμα. Το πάγωμα των κρατήσεων για το υπόλοιπο της σεζόν προκαλεί έντονο προβληματισμό στις τάξεις των ξενοδόχων, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των ακυρώσεων. Ενα από τα ζητήματα που απασχολεί την αγορά, αν δεν αλλάξει το καθεστώς των απαγορεύσεων στις τραπεζικές υπηρεσίες, είναι το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν τα καταλύματα ελλείψεις σε εισαγόμενα είδη τροφίμων και ποτών. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης επισημαίνει ότι οι υπάρχουσες προμήθειες σε αυτά τα είδη και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα νέων εισαγωγών, αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες στα καταλύματα το πολύ έως τα μέσα της άλλης εβδομάδας.

Από την άλλη, τουριστικοί επιχειρηματίες τονίζουν ότι αν μείνουν τις επόμενες ημέρες χωρίς χρήματα τα ΑΤΜ, θα πέσει στο κενό η απόφαση της κυβέρνησης στο πλαίσιο διευκόλυνσης των ξένων τουριστών να μην ισχύουν τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων για συναλλαγές ή αναλήψεις με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

Οι ακυρώσεις τόσο από ξένους όσο και από Ελληνες τουρίστες αλλά και το πάγωμα των κρατήσεων σε ορισμένες περιοχές της χώρας όπως για παράδειγμα στο Πήλιο, οδήγησε μερίδα ιδιοκτητών μικρών ξενοδοχείων στην απόφαση να θέσουν τις μονάδες τους σε καθεστώς υπολειτουργίας. Βαρύ είναι το τίμημα και στην απασχόληση, καθώς ελλείψει τουριστών και μελλοντικών κρατήσεων πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων αλλά και μεγαλύτερων καταλυμάτων που δεν προχωρούν σε νέες προσλήψεις τις οποίες είχαν σχεδιάσει πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Στο μεταξύ, ισχυρό πλήγμα έχει δεχθεί ο ελληνικός τουρισμός από τη συνεχιζόμενη αρνητική δημοσιότητα που εκτίθεται η χώρα μας στα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μετά τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης. Σε ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου BBC, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ελλάδα, δίνονται οδηγίες προς τους Βρετανούς που σκοπεύουν να επισκεφθούν τη χώρα μας για πιθανές καταστάσεις που τυχόν κληθούν να αντιμετωπίσουν όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο να μείνουν από ρευστό τα ΑΤΜ και ειδικότερα αυτά των νησιών και της πιθανής επιμονής επαγγελματιών για πληρωμές με μετρητά. Επίσης, στο ρεπορτάζ συστήνεται ψυχραιμία στους Βρετανούς, με την επισήμανση ότι αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη θα απαιτηθούν περίπου 18 μήνες μέχρι να επανεισαχθεί η δραχμή. Επιπλέον, τονίζεται ότι υπό τον φόβο μεγάλων ακυρώσεων, οι τιμές στα πακέτα διακοπών για Ελλάδα έχουν μειωθεί.

Εξάλλου, ο ΣΕΤΕ σε μία προσπάθεια να παρέχει ενημέρωση στους επαγγελματίες του ελληνικού τουρισμού για επιχειρησιακά και λειτουργικά ζητήματα, τα οποία μπορεί να προκύψουν το επόμενο διάστημα έθεσε σε λειτουργία από, χθες, την τηλεφωνική γραμμή 214 – 214 -1000. Καλώντας στον συγκεκριμένο αριθμό οι τουριστικοί επαγγελματίες θα μπορούν να θέτουν τα ερωτήματά τους στον Σύνδεσμο.

Τέλος, με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν αιτήματος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, δόθηκε η δυνατότητα πληρωμής του εισιτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης με πιστωτική κάρτα τόσο μεμονωμένων επισκεπτών όσο και οργανωμένων γκρουπ. Παράλληλα, όσο υπάρχουν οι δυσκολίες ρευστού οι πράκτορες θα δίνουν για τα γκρουπ των τουριστών voucher και όπου αυτό δεν υπάρχει θα παραδίδουν πιστωτικό σημείωμα στα εκδοτήρια, το οποίο θα το εξοφλούν μετά το άνοιγμα των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή