Σε λάθος στιγμή ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων

Σε λάθος στιγμή ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων έπληξαν την ελληνική οικονομία ακριβώς τη λάθος στιγμή. Το κλείσιμο των τραπεζών για μια εβδομάδα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση στις 28 Ιουνίου θα ήταν κακή εξέλιξη για την Αθήνα οποτεδήποτε και αν συνέβαινε. Ομως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων έρχονται ακριβώς τη στιγμή που αρχίζει η περίοδος υψηλής ζήτησης για τον βασικό εξαγωγικό τομέα της Ελλάδας, τον τουρισμό.

Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Το 2014 ο τουριστικός τομέας απέφερε 29 δισ. ευρώ, ή το 17% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC). Περίπου 700 χιλιάδες θέσεις εργασίας, δηλαδή το ένα πέμπτο της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα, εξαρτώνται από τον τουριστικό τομέα. Αυτός γνώρισε ισχυρή ανάπτυξη το 2014 και στις αρχές του τρέχοντος έτους. Ατυχώς, όμως, σχεδόν τα δύο τρίτα των ετήσιων εσόδων από τον τουρισμό παράγονται στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Η τουριστική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις. Στο πρώτο στάδιο της ελληνικής κρίσης, το 2009-2010, οι βίαιες διαδηλώσεις οδήγησαν σε μείωση των εσόδων του τουριστικού τομέα κατά 10% για δύο συναπτά έτη. Χάθηκε σχεδόν το 15% όλων των θέσεων εργασίας στον τουρισμό σε σχέση με την περίοδο ακμής πριν από την κρίση, δηλαδή το 2006.

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να κάνουν απεριόριστες αναλήψεις μετρητών – σε αντίθεση με τους κατοίκους της Ελλάδας των οποίων οι αναλήψεις έχουν περιοριστεί σε 60 ευρώ την ημέρα. Παρ’ όλα αυτά οι ξένοι επισκέπτες θα πρέπει να βρουν μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών που να περιέχει μετρητά. Ηδη, μια σειρά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έχει αλλάξει τις ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους πολίτες, συνιστώντας να πάρουν μαζί τους επιπλέον μετρητά όταν επισκέπτονται την Ελλάδα. Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» μεταδίδει ότι οι Ελληνες ταξιδιωτικοί πράκτορες δέχτηκαν μαζικές ακυρώσεις από την Κυριακή και μετά.

Οι μετοχές του γερμανικού οργανισμού ταξιδίων TUI, ο οποίος δέχτηκε και το πλήγμα της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ξενοδοχείο της Τυνησίας, υποχώρησαν κατά 7% στις 29 Ιουνίου.

Αρχικά η πρόβλεψη ήταν ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά τη διάρκεια του 2015. Ωστόσο σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες ενημερώσεις, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ελάχιστα στη διάρκεια του έτους. Ηδη, η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η άστοχη στιγμή που επιλέχθηκε για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα δυσχεράνει σημαντικά την κατάσταση. Αν οι Ελληνες πολίτες ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου κατά των μέτρων οικονομικών διάσωσης που έχει προτείνει η Ευρωζώνη, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η χώρα θα βγει από το ευρώ, τότε η δυσκολία πραγματοποίησης οικονομικών συναλλαγών θα μπορούσε να δώσει τη θέση της σε κοινωνική αναστάτωση. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα έμενε με λιγότερους τουρίστες και ακόμη λιγότερα χρήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή