Με δανεισμό μεταξύ ασφαλιστικών ταμείων πληρώνονται οι συντάξεις

Με δανεισμό μεταξύ ασφαλιστικών ταμείων πληρώνονται οι συντάξεις

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας υποχρεώνει νοσοκομεία, προμηθευτές και επιχειρήσεις το ελληνικό Δημόσιο κλείνοντας τη στρόφιγγα της ρευστότητας εξαιτίας της αδυναμίας του να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί. Την ίδια στιγμή, με εσωτερικά δάνεια από Ταμείο σε Ταμείο πληρώνονται οι συντάξεις, τακτική που ίσως να μην μπορέσει το κράτος να επαναλάβει στα τέλη του μήνα λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Δημόσιο αν και έπρεπε τον περασμένο μήνα (Ιούνιο) να καταβάλει κονδύλια ύψους ύψους 4,5 δισ. ευρώ πλήρωσε μόνο 2,5 δισ. ευρώ και αυτά σε μισθούς και συντάξεις, αφήνοντας υπόλοιπο 2 δισ. ευρώ προς τρίτους. Συνολικά, στο εξάμηνο η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πληρώσει 4,6 δισ. ευρώ σε φορείς του Δημοσίου και προμηθευτές, με αποτέλεσμα να έχει στερέψει η αγορά από χρήμα και να αδυνατεί να εκπληρώσει με τη σειρά της τις υποχρεώσεις προς ξένους προμηθευτές και Δημόσιο. Εάν το ανωτέρω ποσό προστεθεί στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, αυτό θα προσεγγίσει τα 10 δισ. ευρώ που έχει «φεσώσει» το ελληνικό Δημόσιο την αγορά.

Η ίδια εικόνα και στον τομέα των εσόδων. Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα «πάγωσαν» από την πλευρά τους οποιαδήποτε πληρωμή προς την εφορία. Φορολογικές δηλώσεις δεν υποβάλλονται, ενώ δεν καταβλήθηκε και ο αναλογούν ΦΠΑ Ιουνίου από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει το προσεχές διάστημα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας πολιτών και επιχειρήσεων να πληρώσουν τους φόρους.

Εκατέρωθεν θα προστατεύσουν πρωτίστως οι μεν τις οικογένειες και τις ανάγκες που δημιουργούνται σε καθημερινή βάση εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές, οι δε τους εργαζόμενους και την εξασφάλιση των αποδοχών όσο αυτό είναι εφικτό και τις υποχρεώσεις τους έναντι ξένων επιχειρήσεων.

Οπως προαναφέρθηκε, με έκτακτο αναγκαστικό δάνειο ύψους 120 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ πιστώθηκαν τελικά χθες, και θα φανούν από σήμερα το μεσημέρι στους λογαριασμούς των συνταξιούχων, το άλλο μισό των συντάξεων του ΟΑΕΕ.

Το δάνειο, που αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας με κατεπείγουσα απόφασή τους, θα αποπληρωθεί από τον ΟΑΕΕ, εντόκως. Η διάρκειά του ορίζεται από 01/07/2015 έως 15/07/2015, όταν και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα μεταφέρει στον ΟΑΕΕ το προβλεπόμενο ποσό των 115 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην κρατική επιχορήγηση για τον Ιούνιο.

Με την ίδια απόφαση, προβλέπεται η παράταση αποπληρωμής του δανείου που έχει λάβει το ΙΚΑ από τα ταμεία της ΔΕΗ, το ΤΑΔΚΥ και τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου, μέχρι 17.07.2015. 

Δάνειο περίπου 15 εκατ. ευρώ ενέκρινε τελικά και το ΕΤΑΤ, το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων, που είχε αρνηθεί τις προηγούμενες ημέρες να δανείσει το ΙΚΑ με 150 εκατ. ευρώ. Αδιευκρίνιστο παραμένει το πού βρέθηκε το ποσό που απαιτούνταν για την πληρωμή από το ΕΤΑΤ, των επικουρικών συντάξεων του Δημοσίου. Πηγές από το Ταμείο, έκαναν λόγο για δάνειο από άλλους λογαριασμούς Ταμείων.

Ετσι, ολοκληρώνεται το θρίλερ της τελευταίας εβδομάδας και τα ποσά που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 50% των συντάξεων του ΟΑΕΕ και στις επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ήδη κατατεθεί στις τράπεζες και θα έχουν πιστωθεί από αυτές στους λογαριασμούς των συνταξιούχων μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι από τις 26 Ιουνίου 2015 μέχρι την 1η Ιουλίου 2015, δηλαδή στις ημερομηνίες που προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι, τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες λόγω κλεισίματος όλων των τραπεζών έχουν πιστώσει στους λογαριασμούς των συνταξιούχων το σύνολο των συντάξεων.

Xθες, πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των 20.029 δικαιούχων τα οικογενειακά επιδόματα εκκρεμών αιτήσεων των ετών 2013 και 2014 συνολικής δαπάνης 15,1 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή