Πρόστιμα σε επιχειρήσεις που δεν δέχονται κάρτες

Πρόστιμα σε επιχειρήσεις που δεν δέχονται κάρτες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρόστιμα που φθάνουν έως και 1 εκατ. ευρώ (!), αλλά και φυλάκιση απειλούνται επιχειρήσεις, οι οποίες αρνούνται την αποδοχή χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών από καταναλωτές που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα τους για αγορές από σούπερμαρκετ, βενζινάδικα ή άλλα εμπορικά καταστήματα. Η χρήση των καρτών σε εμπορικά καταστήματα (και όχι για αναλήψεις) κατά την τραπεζική αργία και την επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις, είναι απεριόριστη με βάση το όριο που διαθέτει κάθε κάρτα και τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο κάτοχος με την τράπεζα.

Αυτό προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία προβλέπεται επίσης ότι όποιος, κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας, αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, κατά τις διατάξεις των άρθρων 288 παράγραφος 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα, και των διατάξεων του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191), του άρθρου 18α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.

Η χρήση των καρτών έχει αυξηθεί τις τελευταίες μέρες, καθώς πολλοί καταναλωτές καταφεύγουν στο πλαστικό προκειμένου να αντισταθμίσουν την απώλεια ρευστών, που επέβαλλε το όριο για αναλήψεις 60 ευρώ την ημέρα. Μεγάλη αύξηση εμφανίζει επίσης η ζήτηση για χρεωστικές κάρτες και ήδη οι τράπεζες κατά τις τρεις μέρες λειτουργίας τους εξέδωσαν 100.000 νέες κάρτες.

Εκτός από τους συνταξιούχους, μεγάλος επίσης είναι και ο αριθμός των μισθωτών ή ακόμα και ανέργων που δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα και αδυνατούν να πάρουν χρήματα από το μισθό τους ή το επίδομα ανεργίας. Προκειμένου να εξυπηρετηθούν και αυτές οι περιπτώσεις πολιτών, η Εθνική τράπεζα, ανακοίνωσε ότι από το δίκτυο των 317 καταστημάτων  που λειτουργούν κατά την διάρκεια της τραπεζικής αργίας,  πραγματοποιεί πράξεις σχετικές με την καταβολή των παρακάτω επιδομάτων- παροχών από τον ΟΑΕΔ στους δικαιούχους που δεν είναι κάτοχοι κάρτας αναλήψεως μετρητών από ΑΤΜ:

-Τακτικά επιδόματα λόγω ανεργίας,

– Επιδόματα μακροχρονίως ανέργων,

– Βοηθήματα ανεργίας αυτοτελών και ανεξαρτήτων απασχολούμενων.

Το συνολικό εφάπαξ καταβλητέο ποσό επιδομάτων- παροχών σε καθέναν από τους δικαιούχους κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας μέσω των υποκαταστημάτων που λειτουργούν για το σκοπό αυτό, ορίζεται σε 120 ευρώ κατά ανώτατο όριο. Για την ημερομηνία και την ώρα έναρξης πληρωμής των επιδομάτων-παροχών στις παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων, θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από τον ΟΑΕΔ. Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι γίνονται δεκτές από το Δίκτυο των 317  καταστημάτων της που λειτουργούν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας αιτήσεις έκδοσης νέων χρεωστικών καρτών για όλους του ιδιώτες συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον Νόμο 3869, ρύθμισης οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT