ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Καταρρέει το ΕΣΠΑ

chatzidakis-katarreei-to-espa-2091570

Για κίνδυνο διακοπής για τη χώρα μας της κοινοτικής χρηματοδότησης από τα Διαρθρωτικά Ταμεία κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας παράλληλα την κατάρρευση του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως σημειώνει στη δήλωσή του:

– Το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων για το ΕΣΠΑ ήταν μόλις 450 εκ. ευρώ, έναντι 1,4 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

– Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι πληρωμές του ΠΔΕ ήταν 1,1 δις ευρώ (17% του ετήσιου προϋπολογισμού) έναντι 2,3 δις, το πρώτο εξάμηνο πέρσι.

– Με δεδομένο τον εκτροχιασμό του κρατικού προϋπολογισμού που απειλείται από ένα ενδεχόμενο «Όχι» στο δημοψήφισμα, τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ κινδυνεύουν με διακοπή, εξαιτίας των προβλέψεων του κανονισμού των Διαρθρωτικών Ταμείων (1303/13), ο οποίος στο άρθρο 23 συνδέει την ομαλή κατανομή των κονδυλίων με την εκπλήρωση των όρων του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

“Ενώ η σημερινή κυβέρνηση επρόκειτο να είναι η κυβέρνηση των Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ καταρρέουν, ενώ το νέο ΕΣΠΑ κινδυνεύει με διακοπή, με δυσμενέστατες συνέπειες για επιχειρήσεις, εργαζομένους και ανέργους. Αυτή η αβάσταχτη ελαφρότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το ΝΑΙ στην Ελλάδα της Ευρώπης είναι μήνυμα τόσο στη Κυβέρνηση όσο και στις Βρυξέλλες, ότι οι Ελληνες επιμένουν ευρωπαϊκά και ότι μόνο μέσω της Ενωμένης Ευρώπης οραματίζονται το μέλλον τους”, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.