Μέτρα περιορισμού… των συντάξεων ελλείψει χρηματοδότησης

Μέτρα περιορισμού… των συντάξεων ελλείψει χρηματοδότησης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σημείο μηδέν βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις που ακολούθησαν την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος άφησαν το ασφαλιστικό σύστημα σοβαρά τραυματισμένο. Οι διοικήσεις των Ταμείων ανησυχούν για το μέλλον των συντάξεων, γνωρίζοντας ότι εάν η αποστράγγιση της ρευστότητας συνεχιστεί, στις πληρωμές του Αυγούστου (στο τέλος Ιουλίου) θα επιβληθούν και μέτρα περιορισμού… των συντάξεων (pension controls).

Κάθε μήνα, για την πληρωμή των 4.551.074 συντάξεων (στοιχεία πληροφοριακού συστήματος Ηλιος για τον μήνα Μάιο) απαιτούνται 2,3 δισ. ευρώ τα οποία μοιράζονται σε 2.656.007 συνταξιούχους που λαμβάνουν 2.905.118 κύριες και 1.645.956 επικουρικές.

Από αυτά, ένα σημαντικό μέρος, άνω των 850 εκατ. ευρώ, αποτελεί την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνουν κάθε μήνα τα Ταμεία. Η αδυναμία του Δημοσίου να καταβάλει στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) τα προβλεπόμενα για τον Ιούνιο 120 εκατ. ευρώ ήταν άλλωστε και η αιτία για την –έστω και για κάποια 24ωρα– μερική καταβολή των συντάξεων στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η επιβολή των capital controls και ό,τι επακολούθησε βρήκαν τα Ταμεία ανοχύρωτα. Τα σημάδια ήταν ήδη αποθαρρυντικά. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου έδειξε ότι στο 5μηνο ο ΟΑΕΕ είχε καταναλώσει ήδη το 50,9% από τα συνολικά 834 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, το ΙΚΑ το 47,2% των συνολικά 2,5 δισ. και ο ΟΓΑ το 45,2% των 3,2 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί να λάβει εντός του 2015. Οσο για τη δαπάνη του ΕΚΑΣ, αυτή έχει αγγίξει το 55,7% από τα συνολικά 516 εκατ. ευρώ που προβλέπονται…

Και αυτό, ενώ η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 19% το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο πέρυσι, ενώ και οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν πέσει κατά 14,6%. Την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών οργανισμών, αλλά και την εν μέρει αυτονομία τους, επιβάρυνε και η συρρίκνωση των καταθέσεών τους κατά 75%. Σε απόλυτα νούμερα, τα έσοδα των Ταμείων έχουν μειωθεί κατά 633 εκατ. ευρώ από πέρυσι (Ιανουάριος – Απρίλιος), τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 893 εκατ. ευρώ, ενώ το συνάλλαγμα και οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Η πολύ πιθανή αδυναμία του κράτους να χρηματοδοτήσει τα Ταμεία, η δραματική υστέρηση των εσόδων από την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, η αποστράγγιση των διαθέσιμων κεφαλαίων για την πληρωμή των συντάξεων του Ιουλίου, αλλά και οι καραμπόλες από το θρίλερ των προηγούμενων ημερών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με αβέβαιο το μέλλον των συντάξεων.

Μάλιστα, πριν από τα τέλη Ιουλίου, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει τους μισθούς του α΄ δεκαπενθημέρου του Ιουλίου σε 700.000 δημοσίους υπαλλήλους (περίπου 600 εκατ. ευρώ) και της δεύτερης τριμηνιαίας δόσης των οικογενειακών επιδομάτων ύψους 115-120 εκατ. ευρώ (για όσους έχουν υποβάλει αίτηση Α21 μαζί με τη φορολογική δήλωσή τους έως τις 26 Ιουνίου). Παράλληλα, εντός του Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα περίπου 120 εκατ. ευρώ για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή