Εσβησαν οι μηχανές του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις

Εσβησαν οι μηχανές του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξανά τα μολύβια κάτω στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) του Δημοσίου. Ούτως ή άλλως, πέντε μήνες έως τώρα, πολύ λίγα πράγματα είχαν προχωρήσει και η κατάσταση με τους «θεσμούς» έρχεται να επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη δυσμενή συγκυρία. Παράγοντες κοντά στους ενδιαφερόμενους επενδυτές αναφέρουν ότι το «μείγμα» και η «χημεία» πλέον δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Κάνουν δε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης, που στόχο είχε να δείξει -κυρίως στους πιστωτές- ότι κάτι κινείται, ενώ στην πραγματικότητα οι αποκρατικοποιήσεις τούς υπερβαίνουν.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο ιπποδρομιακό στοίχημα. Μια ήσσονος σημασίας αποκρατικοποίηση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ιδεολογικά αντίθετος. Η σύμβαση αρχικά ήταν να υπογραφεί στις 27 Ιανουαρίου 2015, αλλά με παρέμβαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, αναβλήθηκε. Η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ που ανέλαβε καθήκοντα σχεδόν δύο μήνες μετά, άρχισε να συζητεί εκ νέου τη σύμβαση με την υψηλή επιστασία του υπουργείου Οικονομικών. Τελικά η σύμβαση παραχώρησης με τον ΟΠΑΠ υπεγράφη στο τέλος Απριλίου. Η κ. Βαλαβάνη υποσχέθηκε ότι σε πολύ σύντομο διάστημα θα ολοκληρωνόταν και η τελευταία εκκρεμότητα, εκείνη της έγκρισής της από τη Βουλή.

Η τελευταία συνέβη μόλις πριν από λίγες ημέρες και φυσικά αφού είχε προκηρυχθεί το δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση καθυστέρησε αναζητώντας τρόπους να διασώσει τους περίπου 300 εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους. Συνολικά όμως εκτιμάται ότι ζουν περί τις 2.000 οικογένειες από τον ιππόδρομο (εκτροφείς αλόγων, παραγωγοί εφοδίων κ.ά.). Η ανικανότητα της κυβέρνησης έφερε προ τετελεσμένου την κατάσταση.

Στο μεταξύ, έχει ήδη διοριστεί η Ernst & Young ως ο εκκαθαριστής του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Η εταιρεία θα ξεκινήσει την εκκαθάριση του οργανισμού από τις 15 Ιουλίου 2015, με βάση τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, εφόσον θέλουμε να παραμένουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Φυσικά, οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να προλάβουν τις εξελίξεις στον Ιππόδρομο, αλλά είναι ενδεικτικός ο χειρισμός της υπόθεσης όσον αφορά τις ικανότητες της κυβέρνησης. Μια απλή παραχώρηση δικαιώματος, με την οποία μάλιστα δεν ήταν ιδεολογικά αντίθετη, δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε μήνες. Το ελληνικό Δημόσιο απώλεσε μέχρι σήμερα 20,5 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα το 2016. Το χειρότερο είναι ότι τίθεται εν αμφιβόλω η απασχόληση 2.500 οικογενειών, παρόλο που υπήρχε επενδυτής να συντηρήσει τις περισσότερες από αυτές.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, παρά την καλή θέληση που έδειξε, δεν πέτυχε κανένα στόχο. Ακόμη και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, για την οποία καταβλήθηκε πολλή ενέργεια, κόλλησε στη συνολική διαπραγμάτευση της χώρας. Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, παρά το γεγονός ότι ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης, ποτέ δεν ήρθε επίσημα σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του τελικού σχεδίου σύμβασης. Συνεχώς ανέμενε το τέλος της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους πιστωτές για να προχωρήσει η διαδικασία. Ετσι, το μόνο που επιτεύχθηκε πέντε μήνες μετά, είναι ένα νέο σχέδιο σύμβασης, το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι είναι 100% σύννομο.

Οι αποκρατικοποιήσεις απλά δεν μπορούν να προχωρήσουν. Από τις αρχές του έτους, τα μόνα έσοδα που υπήρξαν για το ΤΑΙΠΕΔ από τις αποκρατικοποιήσεις ήταν περίπου 190 εκατ. ευρώ που κατέβαλαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για τις συχνότητες που απέκτησαν τον περασμένο Νοέμβριο. Η καταβολή έγινε τον περασμένο Μάρτιο και ήταν προγραμματισμένη. Επίσης, το τελευταίο διάστημα πρέπει να υπήρξαν κάποια έσοδα από την είσπραξη μερισμάτων εισηγμένων επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή