ΣΕΒ: Συμφωνία για να αποτραπεί η ολοκληρωτική καταστροφή

ΣΕΒ: Συμφωνία για να αποτραπεί η ολοκληρωτική καταστροφή

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίτευξη συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους μας και το Δ.Ν.Τ., έστω και την τελευταία στιγμή, θα μπορέσει να αποτρέψει την ολοκληρωτική καταστροφή της οικονομίας και να διασφαλίσει τη συνέχιση της δυναμικής που σημειώθηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2015.

Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας που εκδόθηκε σήμερα ενώ αναφέρει ακόμη ότι «Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και η κορύφωσή της τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την ανακοίνωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, του οποίου το αποτέλεσμα ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ, έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη ζημιά στις επιχειρήσεις και το γενικότερο οικονομικό κλίμα» και ότι «Η διακοπή χρηματοδότησης βασικών λειτουργιών της οικονομίας και των επιχειρήσεων μετά την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων αρχίζει ήδη να επηρεάζει τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας».

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα που επικαλείται ο Σύνδεσμος, στις θετικές εξελίξεις περιλαμβάνονται τα εξής:

– Οι εξαγωγές παρουσίασαν εντυπωσιακή άνοδο το διάστημα Ιαν – Απρ 2015 (+14,8% χωρίς τα πετρελαιοειδή). Αξιοσημείωτη είναι η πορεία των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων (+13,7%) οι οποίες κινούνται ανοδικά για 9ο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, όπως επίσης και των αγροτικών προϊόντων (+21%%).

– Στον τομέα του τουρισμού, κατά την περίοδο Ιαν – Απρ 2015 τόσο οι αφίξεις ταξιδιωτών (+39,1%) όσο και οι εισπράξεις (+14,4%), υπό κανονικές συνθήκες, προσφέρουν ενδείξεις για χρονιά-ρεκόρ το 2015.

– Η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε ανοδικά κατά το πρώτο 4μηνο του 2015 (+1,9%), ενώ η παραγωγή της μεταποίησης χωρίς τα πετρελαιοειδή (+2,7%) παρουσιάζει αύξηση για 7 συνεχόμενους μήνες, με μόνη εξαίρεση τον Ιανουάριο που σημειώθηκε οριακή μείωση.

– Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο το Α' 3μηνο του 2015 (+29,2%). Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζεται και στον δείκτη παραγωγής στις κατασκευές (+38,4%).

– Ο αγροτικός τομέας φαίνεται να ανακάμπτει από το 2014, καθώς βελτιώνονται οι όροι εμπορίου στη γεωργία – κτηνοτροφία διαμορφώνεται μια αυξητική τάση στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία. Επίσης, ο αριθμός των απασχολουμένων παραμένει σταθερός (480 χιλ.), γεγονός που υποδηλώνει αύξηση της παραγωγικότητας του τομέα. Τα στοιχεία προοιωνίζονται αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλή εισοδήματος των αγροτών το 2015.

– Οι δείκτες που σχετίζονται με το περιβάλλον και ειδικότερα οι εκπομπές CO2 παρουσιάζουν βελτιωμένες επιδόσεις.

Στον αντίποδα, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις όπως:

– Η περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο του 2015, οπότε καταγράφηκε χαμηλό 22 μηνών. Στην ίδια κατεύθυνση και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία υποχωρεί σταθερά τους τελευταίους 4 μήνες, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα των τελευταίων 3 ετών, λόγω της μεγάλης ανόδου που είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2015.

– Σε χαμηλό επίπεδο παραμένει ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (PMI) τον Ιούνιο του 2015 (46,9 μονάδες κυρίως λόγω μείωσης παραγγελιών), τιμή χαμηλότερη από του Μαΐου και η δεύτερη χαμηλότερη σε διάστημα δύο ετών (κάτω του 50 ο δείκτης υποδηλώνει αρνητικές προσδοκίες για την μεταποιητική παραγωγή).

– Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα το Α' 3μηνο του 2015 (26,6%) και μάλιστα διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με το Δ' 3μηνο του 2014 (26,1%).

Ο όγκος λιανικών πωλήσεων υποχωρεί τον Απρίλιο (-1,5% χωρίς τα καύσιμα), ενώ το διάστημα Ιαν – Απρ σημειώνει οριακή άνοδο (+0,6%), στην οποία συνέβαλε αρνητικά η πτώση των πωλήσεων τροφίμων (-7%).

– Συνεχίστηκε η εκροή καταθέσεων των νοικοκυριών (Euro-3 δισ.) και των επιχειρήσεων (Euro-0,5 δισ.) τον Μάιο του 2015.

– Αρνητική εξακολουθεί να είναι τον Μάιο του 2015 η ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα (Euro-253 εκατ.).

– Συνεχίζεται η υποχώρηση των τιμών, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να καταγράφει μείωση τον Μάιο (-2,1%) για 27ο συνεχόμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή