Χιούγκο Ντίξον: Οποιος περιμένει άρση των capital controls αυτή την εβδομάδα, μάλλον κάτι καπνίζει

Χιούγκο Ντίξον: Οποιος περιμένει άρση των capital controls αυτή την εβδομάδα, μάλλον κάτι καπνίζει

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 5% με 10% αναμένει ο οικονομικός αναλυτής του Reuters, Χιούγκο Ντίξον, ο οποίος, μάλιστα, θεωρεί απίθανη την περίπτωση συμφωνίας.

Το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων άρχισαν ήδη να έχουν αρνητικό αντίτυπο στην πραγματική οικονομία, ενώ η αβεβαιότητα που υπάρχει για την Ελλάδα χτυπάει και στον τουρισμό. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν πολλούς οικονομολόγους και αναλυτές στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί έντονα φέτος, με τον Χιούγκο Ντίξον μάλιστα να προβλέπει μείωσή της κατά 5% με 10%.

Με εννέα αναρτήσεις στο Twitter, ο κ. Ντίξον υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι οι πιστωτές πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να εφαρμόσει μία συμφωνία μόνο στην περίπτωση που εξασφαλίσει πλειοψηφία συνεργαζόμενος με άλλα κόμματα.

"Οποιος πιστεύει ότι τα capital controls θα αρθούν αυτή την εβδομάδα, πρέπει να καπνίζει κάτι…" γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Ντίξον. "Ακόμη και εάν υπάρξει μία συμφωνία (μεγάλο ΕΑΝ) τα capital controls θα καταργηθούν σταδιακά ακολουθώντας την αύξηση της αξιοπιστίας, αλλιώς οι καταθέσεις θα εξαφανιστούν από την Ελλάδα.

Οι πιστωτές ειναι χωρισμένοι σε «γεράκια» (Γερμανία, Ισπανία) και «περιστέρια» (Ιταλία, Γαλλία). Δεδομένου ότι χρειάζεται ομοφωνία, να αναμένετε σκληρή στάση. "

Ο κ. Ντίξον καταλήγει υποστηρίζοντας ότι και οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να δείξουν ότι θέλουν μία συμφωνία "για να καλύψουν τα νώτα τους σε περίπτωση αποτυχίας", αλλά " τα εμπόδια είναι τόσο μεγάλα, που δεν αναμένω μια συμφωνία".

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή