Σε επίπεδα χρεοκοπίας τα ελληνικά ομόλογα

Σε επίπεδα χρεοκοπίας τα ελληνικά ομόλογα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ύψη έστειλε τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων η επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, εξέλιξη που έκανε τους περισσότερους αναλυτές των τραπεζών να υιοθετήσουν ως βασικό τους σενάριο την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αρχικά και η Wall Street, δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις, όπως και το ευρώ, αλλά μέχρις εκεί. Η ανυπαρξία πανικού στις αγορές εξηγείται κυρίως από την πεποίθηση πολλών επενδυτών ότι η ΕΚΤ διαθέτει τα μέσα για να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης. Ωστόσο πρέπει να θυμάται κανείς ότι μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτες αντιδράσεις όταν διαψεύδονται βεβαιότητες ετών, όπως ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη.

Η απόδοση των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχει εκτοξευθεί στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, και πλέον πλησιάζει επικίνδυνα επίπεδα που σηματοδοτούν άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας. Ενδεικτική είναι η άνοδος της απόδοσης του ελληνικού διετούς ομολόγου στο 49,48% και του δεκαετούς από το 11,16% στο 18,28%. Αντιθέτως η κατάσταση στην υπόλοιπη περιφέρεια είναι ελεγχόμενη. Παρ’ όλο που σχεδόν όλες οι τράπεζες έχουν πλέον ως βασικό τους σενάριο την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η αντίδραση των αγορών ήταν σχετικά ήπια σε σύγκριση με την περασμένη Δευτέρα, την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά την ανακοίνωση διεξαγωγής του ελληνικού δημοψηφίσματος. Κάποιοι επενδυτές πιστεύουν ότι θα βρεθεί λύση την τελευταία στιγμή, ενώ οι περισσότεροι βασίζουν τις ελπίδες τους στην ΕΚΤ. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας αυξήθηκαν μεταξύ 9 έως 17 μονάδων βάσης, ενώ την περασμένη Δευτέρα είχε σημειωθεί άνοδος ακόμη και 45 μονάδων βάσης στα ιταλικά ομόλογα.

Το ευρώ υποχωρούσε το πρωί μέχρι και 1% έναντι του δολαρίου και όλων των υπολοίπων σημαντικών νομισμάτων, ωστόσο αργότερα περιόρισε τις απώλειες στο 0,5%. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχτηκαν μεγαλύτερη πίεση και ιδίως ο τραπεζικός κλάδος. Ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Euro STOXX 50 υποχωρούσε μέχρι και 1,8%, ωστόσο περιόρισε τις απώλειες στο 1,1%, ενώ ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,69%, αν και έχει υποχωρήσει σε μεγαλύτερο ποσοστό σε οκτώ ακόμη περιπτώσεις εντός του 2015. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με πτώση 1,35%. Πολύ χειρότερη ήταν η εικόνα στο Μιλάνο, όπου ο γενικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε με πτώση 4,03%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή