Νοβότνι: Το «Όχι» δεν διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις

Νοβότνι: Το «Όχι» δεν διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το "Όχι" του ελληνικού δημοψηφίσματος σίγουρα δεν κάνει ευκολότερες τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, τα οικονομικά στοιχεία δεν άλλαξαν με αυτό το αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξει συνειδητοποίηση της πραγματικότητας, και ο ίδιος εκφράζει μεγάλες ανησυχίες για τον πραγματικά δοκιμαζόμενο ελληνικό πληθυσμό, τόνισε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Όπως σημείωσε, ένα πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα προϋποθέτει μία συμφωνία ανάμεσα στη χώρα και στους δανειστές, οι οποίοι είναι φυσικό να ζητήσουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να υπάρξει παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Κατά την άποψή του, αυτή η παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες δεν συνιστά βοήθεια για αυτές, αλλά μέσω αυτών δίνεται βοήθεια για οικονομική δραστηριότητα, που διαφορετικά περνάει σε στασιμότητα, ωστόσο για την παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εξεταστούν οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της, όμως οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν διευκολύνουν την κατάσταση.

Νωρίτερα, ο Έβαλντ Νοβότνι, σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑPA), είχε επισημάνει ότι μετά το "Όχι" των Ελλήνων στις προτάσεις των πιστωτών, τα μέτωπα έχουν οξυνθεί και ο ίδιος θεωρεί ότι η ελπίδα της ελληνικής κυβέρνησης πως θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές μέσα σε δύο ημέρες, αποτελεί ψευδαίσθηση.

Για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας υπό τον ΕΜΣ απαιτείται εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων και προς τούτο χρειάζεται χρόνος, καθώς πρόκειται για δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να δοθούν με συνοπτική διαδικασία, πρόσθεσε ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Πρωταρχικό πρόβλημα είναι εκείνο του χρόνου, που με τη στασιμότητα εξαιτίας της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος οξύνθηκε περισσότερο και «δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο, προπάντων δεν τον έχει η Ελλάδα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Έβαλντ Νοβότνι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή